CSI / Rusia

Bancher rus: Ne aşteaptă doi ani de criză. Sistemul rusesc de management este arhaic

Această este părerea directorului Sberbank, una dintre cele mai mari bănci din Rusia, care crede că situaţia va persistă pentru încă doi ani. "Anii 2015-2016 nu se vor dovedi uşori. Criză va afecta în special sectorul bancar. Suntem pe un trend negativ de lungă durata. Nu am nicio prognoza optimistă pentru moment, chiar dacă criză acută pe care o aşteptăm nu s-a produs", a declarat presei locale German Gref, citat de agenţia TASS.

Bancherul susţine că nu se întrevăd surse de creştere economică care să modifice traiectoria înregistrată în acest moment de economia Rusiei. "Singură cale de a ieşi din această prăpastie o reprezintă lansarea unor reforme majore în toate sectoarele economiei", a menţionat Gref.

Cea mai mare provocare întrevăzută de şeful Sberbank o reprezintă schimbările rapide în sectorul tehnologic şi mai ales influenţă lor în sfera managerială. "Modelul de management de acum nu era întâlnit în urmă cu 50 de ani. Teoria managementului a început să se dezvolte la jumătatea secolului trecut şi a evoluat continuu de atunci", arată directorul Sberbank.

Gref consideră că modelul de management din Rusia este arhaic, opoziţia statului la schimbări radicale purtând o mare parte din vină pentru anchilozarea departamentelor cu rol executiv.

Însă, tot el adaugă că această este o situaţie cu care se confruntă din ce în ce mai multe ţări. "Ţările s-au angrenat într-o competiţie globală puternică care nu există înainte.

Câştigători vor fi cei care investesc în aptitudinile fine ale managerilor, cum ar fi dezvoltarea instituţiilor strategice, a departamentelor de resurse umane sau a politicilor stabile de mediu.

Sunt, de asemenea, de admirat şi capacităţile mai dure de a asigura calitatea funcţionarii acestor instituţii, că şi ideologia care sprijină întreg acest ansamblu", a explicat Gref. Bancherul crede că Rusia ar trebui să se reorienteze cât mai curând spre promovarea unor astfel de lideri în fruntea afacerilor. Sberbank este una dintre cele mai mari bănci de stat din Rusia, cu o capitalizare de 54 de miliarde de dolari. Instituţia controlează aproximativ un sfert din activele bancare din Rusia.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *