CSI / Rusia

Bancomate care dau bani pe datorie au fost amplasate pe străzile din Moscova

Vopsite într-un portocaliu ţipător, aparatele sunt un adevărat magnet pentru ruşii ajunşi la mâna sorţii, pentru că eliberează numerar pe datorie.

Sistemul este extrem de simplu: ajungi în faţă bancomatului, îţi scanezi actul de identitate, faci o poză, introduci numărul de telefon, selectezi suma şi primeşti banii.

Nu, nu este vreo pomană electorală distribuită de Kremlin, ci o afacere cu împrumuturi rapide pusă la punct de unul dintre mogulii ruşi ai jocurilor de noroc, informează Bloomberg.

Pariul pe sărăcie

ATM-ul de împrumuturi rapide este ideea lui Oleg Boyko, unul dintre miliardarii Rusiei, care a decis să scoată bani din piatră seacă în perioada crizei.

Boyko şi-a clădit un imperiu din jocuri de noroc până în 2009, când preşedintele Puţin le-a interzis împreună cu pariurile.

Afacerea lui Boyko a fost mutată în afară graniţelor Rusiei, dar acesta nu şi-a lichidat toate business-urile din ţară.

Printre afacerile menţinute de Oleg Boyko în Rusia se numără şi 4finance Holding şi subsidiară SMS Finance, prin care oligarhul rus pune acum un pariu profitabil pe sărăcia ruşilor.

Salvarea ruşilor disperaţi

Cele 20 de ATM-uri ale lui Boyko sunt un adevărat miraj de care moscoviţii, ajunşi în pragul disperării, nu se jenează să profite pentru a trece cu bine de la un salariu la altul.

Suma maximă pe care o poţi retrage dintr-un ATM de împrumut este de 15.000 de ruble, aproximativ 240 de dolari, cu o dobânda zilnică de 2%.

Ideal este să returnezi împrumutul în maxim 20 de zile. Altfel, dobânda, care la un simplu calcul se arată a fi de 730% pe an, poate deveni împovărătoare. În ciuda acestui risc, se găsesc destui ruşi disperaţi care să apeleze la acest tip de credit rapid.

Serghei Amirkhanov, un electrician de 37 de ani, şomer, a retras 3.000 de ruble din bancomat.

Suma echivalând cu 50 de dolari îl ajută să pună petru câteva zile ceva pe masă, până la sosirea ajutorului de şomaj sau până la găsirea unui loc de muncă.

În 15 zile trebuie să returneze 3.900 de ruble. Este singurul împrumut pe care îl poate obţine.

"Am un card de credit, dar niciun ban pe el. Nicio banca nu vrea să acorde împrumuturi în aceste condiţii", spune Armikhanov.

Criză din Ucraina a adus pe capul ruşilor nu doar sancţiuni economice şi sărăcie, ci şi un aflux mare de imigranţi ucraineni, care au intrat într-o competiţie acerbă cu localnicii pe piaţă muncii.

Vulturii încep să dea târcoale

Odată cu declinul rublei, băncile din Rusia s-au văzut izolate de sistemul bancar extern, fiind nevoite să ducă povara creditelor contractate pe speze proprii.

Astfel, condiţiile de creditare pentru ruşii obişnuiţi au devenit mult mai drastice, iar sumele acordate pentru creditele de nevoi personale sunt cu mult reduse faţă de anii precedenţi.

Pe piaţă a apărut un loc liber pe care magnaţii împrumuturilor rapide l-au ocupat imediat.

Boyko, imobilizat de paraplegie într-un scaun cu roţile, nu este singur pe piaţă, aşa cum nici cazinourile, casele de pariuri şi împrumuturile rapide nu sunt singurele sale afaceri.

Recent, magnatul rus a intrat că investitor în industria cinematografică americană, asigurând finanţarea peliculei "Summer Crossing", după un român de Truman Capote, film care va fi regizat de actriţa Scarlett Johansson.

Pentru mulţi ruşi mai puţin norocoşi, însă, afacerea împrumuturilor rapide rămâne singură rază de speranţa.

Dar, în ochii specialiştilor, imaginea SMS Finance sau a rivalilor britanici de la Wonga.com rămâne cea a unor vulturi care se hrănesc din economiile vulnerabile.

Persoanele needucate, cei cu probleme de creditare sau şomerii rămân mare masă de consumatori pentru acest tip de servicii, consideră Olga Naydenova, analist al grupului financiar BCS din Moscova.

"Ratele lor sunt imense. În timp ce sistemul bancar şi-a înăsprit condiţiile pentru acordarea unui credit, aceste firme au criterii reduse pentru acordarea împrumuturilor", spune Naydenova.

Profit confortabil

Lipsa unor reguli stricte le permite acestor companii să reprezinte singurele opţiuni pentru marea masă de clienţi refuzaţi de către instituţiile bancare, explică Kieran Donnelly, director executiv al 4finance, firma lui Boyko.

Afacerea este extinsă în peste 12 ţări din Uniunea Europeană, unde acordă împrumuturi rapide online.

Peste 11 milioane de cereri de împrumuturi rapide au fost primite anul trecut de către 4finance, compania acordând mini-credite de 831 de milioane de euro în această perioada.

4finance a recurs la separarea de filiala rusă SMS Finance, pentru a diminua riscurile investitorilor, în condiţiile în care compania doreşte să iniţieze procedurile de listare la bursă în 2016.

"Obiectivele noastre ţintesc strict profitabilitatea şi randamentul investiţiilor. Ceea ce oferim din plin clienţilor este confortul", mai spune Donnelly.

Noile ţinte: Spania şi Polonia

Conducerea SMS Finance şi-a dat seama de la început că nu toţi clienţii din Moscova şi din împrejurimi sunt familiarizaţi cu tainele Internetului, aşa că firma din Rusia a dezvoltat, mai mult sub formă de experiment, varianta ATM-ului care oferă credite instant.

Aparatele sunt dotate cu programe software care compară fotografia din actul de identitate cu imaginea persoanei aflate în faţă ATM-ului. Verificarea în sistem a cererii de credit poate dura până la 15 minute, dar rezultatele par să fie mulţumitoare.

ATM-urile de împrumuturi rapide ar putea ajunge în perioada imediat următoare şi în oraşe din Polonia sau Spania.

Returnarea sumelor se face prin bănci, ghişeele unor magazine partenere sau servicii electronice precum Qiwi sau YandexMoney.

Dacă un debitor încearcă să scape fără să plătească, firma trimite timp de trei luni mesaje pentru recuperarea creanţelor. După această perioada se va trezi cu colectorii de debite la uşa.

Cel puţin 10% din clienţii firmei de împrumuturi rapide întârzie la returnarea sumelor împrumutate, dar în final compania recuperează 55% din banii datoraţi de aceştia, ceea ce pentru Boyko reprezintă un pariu cu şanse mult mai mari decât miza pe cazinouri.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *