Actualitate

Basarabenii în Vaslui: peste 28.000 s-au înregistrat în doar şase luni!

EUROPENI….Mirajul salariilor de mii de euro din Uniunea Europeanã a cuprins zeci de mii de cetãţeni din Republica Moldova. Aşa se face cã, lunar, mii de moldoveni dau nãvalã la ghişeele Serviciilor Publice Comunitare Locale pentru Evidenţă Persoanelor din judeţul Vaslui pentru a pune mâna pe o carte de identitate româneascã. O demonstreazã cifrele Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor, din primul trimestru. Peste 28.000 de persoane au primit cãrti de identitate noi, majoritatea fiind înregistrate în municipiul Vaslui. În medie, peste 4.500 de persoane primesc cãrti de identitate în judeţul Vaslui, în fiecare lunã. Nu este de mirare faptul cã reşedinţa de judeţ trece de 100.000 de locuitori, în acest moment, iar Vasluiul poate trece într-un alt grad de mãrime, prin aceastã fluctuaţie neobişnuitã a moldovenilor care vin şi se inregistreazã pe adrese din oraş, de multe ori contra unor sume de 50-100 de euro de persoanã.

“Obiectivul principal care a stat în atenţia serviciilor publice comunitare de evidentã a persoanelor din judeţ, în primul semestru din acest an, a fost asigurarea stãrii de legalitate pe linie de evidenţă persoanelor şi de stare civilã, conform prevederilor legale în vigoare. Personalul de conducere a urmãrit soluţionarea tuturor categoriilor de cereri primite cu respectarea prevederilor legale, punând în prim-plan calitatea şi operativitatea acestora, combaterea birocraţiei, asigurarea unor servicii eficiente şi profesioniste în interesul instituţiilor de stat şi a cetãteanului”, spune comisarul Dorina Rãdãsanu, directorul Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor Vaslui. Cifrele oficiale privind populaţia judeţului Vaslui sunt şi ele destul de contradictorii. Unele voci oficiale susţin cã judeţul Vaslui ar avea o populaţia de aproape 400.000 de locuitori, conform ultimului recensãmânt, în timp ce conducerea Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor vorbesc de un total de 490.351 locuitori, persoane care se aflã în bazele de datele ale serviciilor locale de evidenţă persoanelor, date care se regãsesc în Direcţia de Evidenţă Persoanelor şi

Administrarea Bazelor de Date, ale Consiliului Judeţean Vaslui şi conducerii primãriilor din judeţ. La Vaslui, de exemplu, se crede cã numãrul persoanelor care sunt în evidenţele serviciului public comunitar local trece de 100.000, deşi recensãmantul oficial din urmã cu câţiva ani arãta cã în oraş mai sunt doar 55.000 de persoane. Sunt în jur de 30.000 de moldoveni înregistraţi pe diverse adrese în oraş, oameni care îşi iau cãrtile de identitate, dupã care pleacã la muncã în strãînãtate. Iatã şi sinteză activitãţilor Serviciului Judeţean şi a serviciilor locale, în primele şase luni din acest an. În total, în judeţul Vaslui au fost editate şi eliberate 28.325 acte de identitate, din care 27.650 cãrti de identitate şi 675 cãrti de identitate provizorii, fătã de 25.651 acte de identitate eliberate în semestrul I din 2015. Cum era de aşteptat, cele mai multe acte de identitate au fost eliberate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă Persoanelor Vaslui, pentru cã în acest oraş actioneazã şi reţelele care preiau în spaţiu miile de moldoveni care cautã o adresã româneascã, pentru a primi o carte de identitate. Volumul cel mai mare de lucru a fost la Biroul de evidenţă persoanelor din cadrul S.P.C.L.E.P. municipiul Vaslui, spune Doina Rãdãsanu. Aici, deşi numãrul de personal este mic, s-au eliberat 14.226 acte de identitat, peste 90% dintre acestea fiind în contul unor cetãţeni din Republica Moldova.

În judeţ au fost în evidentã, la naştere, 2.813 persoane, fiind fãcute peste 10.000 de verificãri pentru persoanele care nu au solicitat eliberarea actelor de identitate în termenul legal în Registrul Naţional pentru Evidenţă Persoanelor, la Compartimentele de Stare Civilã şi la alte adrese din ţarã. Pentru a pune în legalitate persoanele care nu au cãrti de identitate, în comune îndepãrtate ale judeţului, au fost efectuate 116 acţiuni cu staţia mobilã la persoanele netransportabile şi în comunele mai îndepãrtate, fiind puse în legalitate, cu acest prilej, 894 persoane. “Am reuşit sã actualizãm, la nivelul Biroului judeţean de evidenţă persoanelor şi Compartimentului informatic al Serviciului Public Comunitar Judeţean de Evidenţă Persoanelor Vaslui, situaţia unui numãr de 2.170 persoane, în Registrul Naţional de Evidenţă Persoanei, că urmare a comunicãrilor primite de la Serviciilor locale din judeţ, şi au fost comunicate date pentru 10.342 persoane, din care 2.824 persoane în baza adreselor primite de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, restul pentru agenţi economici, persoane fizice, precum şi alte ministere”, explicã directorul Serviciului Judeţean de Evidenţă Persoanelor.

Peste 920 de familii s-au întemeiat, în primul semestru al acestui an
Pe linie de stare civilã, la nivelul judeţului Vaslui au fost desfãsurate 68 de controale la compartimentele de stare civilã din judeţ, fiind eliberate 1.283 de avize la dosarele de transcriere a actelor de stare civilã emise de autoritãţile strãine în registrele de stare civilã şi 57 avize la dosarele de rectificare a actelor de stare civilã din judeţ. Tot în aceastã perioadã au fost înregistrate la compartimentele de stare civilã din judeţ 5.853 acte de stare civilã, din care 2.414 acte de naştere, 921 acte de cãsãtorie şi 2.518 acte deces. “În perioada urmãtoare se vor continuă activitãţile specifice, la structurile de stare civilã şi de evidenţă persoanei din judeţ, dar şi în teren, cu ocazia acţiunilor şi controalelor efectuate împreunã cu structurile abilitate pentru aplicarea mãsurilor necesare de punere în legalitate cu documente de stare civilã şi de evidenţă persoanelor. Reamintim cetãtenilor care au acte de identitate cu termenul de valabilitate expirat, care şi-au schimbat domiciliul, numele, cã trebuie sã se prezinte la ghişeele S.P.C.L.E.P Vaslui, Bârlad, Huşi, Negreşti şi Murgeni dupã caz, conform programului afişat la avizier şi pe site, cu documentele necesare pentru a solicită eliberarea unui act de identitate, conform prevederilor legale în vigoare”, mai spune comisarul Rãdãsanu.

Sursă: www.vremeanoua.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *