Internațional

Berlusconi la 80 de ani: Urări din partea lui Putin, ironii de la premierul Renzi

Putin, prieten personal al magnatului mass-media italian, i-a trimis o telegramă oficială joi dimineața, înainte de a-i telefona pentru a-i ura ‘sănătate de fier și succes’.

La rândul său, într-un interviu pentru cotidianul Il Foglio, Renzi a estimat: ‘Cred că în istorie se va ține minte 100 de ani ceea ce Berlusconi a făcut în fotbal, (…) în televiziune. Însă în politică, oamenii își vor aduce aminte de el mai ales pentru lucrurile pe care nu le-a făcut’, a adăugat Renzi, reproșându-i că a pierdut ‘atâtea ocazii’ de a reforma Italia.

Victimă a unui atac cardiac care era cât pe ce să-l coste viața în iunie, Silvio Berlusconi a suferit o operație pe cord deschis și a dat asigurări într-un interviu pentru săptămânalul ‘Chi’, apărut miercuri, că ar dori să ia distanță față de politică, ‘o amantă ingrată’.

Acest lucru nu l-a împiedicat, însă, pe fondatorul și în continuare liderul formațiunii Forza Italia să se întâlnească miercuri cu Matteo Salvini, șeful Ligii Nordului, și cu Giorgia Meloni, președinta partidului Fratelli d’Italia (FDI), două personalități apropiate de extrema-dreaptă, pentru a face front comun în favoarea unui ‘Nu’ la referendumul constituțional din 4 decembrie, prin care Renzi își va juca viitorul politic.

Invocând crizele politice frecvente care au marcat scena politică italiană în ultimele decenii, premierul de centru-stânga a cerut o reformă a sistemului politic prin care s-ar spori puterile guvernului central, în detrimentul celor 20 de regiuni ale Italiei, pe probleme precum mediul, transportul și energia.

Reforma vizează și renunțarea la bicameralismul perfect prin retragerea funcției legislative în cazul Senatului, urmând totodată să fie redus numărul de parlamentari. În opinia lui Renzi, aceste modificări ar trebui să facă în cele din urmă din Italia o țară guvernabilă.

Anul trecut, când a avansat aceste propuneri, Renzi a promis că va demisiona dacă acestea vor fi respinse la referendum. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *