Editorial

Bijuteria de la Bookfest

Acum, pe lângă cele cumpărate anul trecut, am adăugat în biblioteca personală Mariana Marin, O singurătate feroce, și Traian T. Coșovei, Elegii pentru o bucată de iaht. Prețuri bune, cărți pentru toate gusturile (și nevoile), putem zice că Bookfestul a fost mai mult decât reușit.

Dar bijuteria rară și neprețuită, din punctul meu de vedere, vândută tot de Editura Tracus Arte, a fost Opere de Cristian Popescu, volumele I și II, Familia Popescu și Arta Popescu.

Cristi Popescu (1959-1995) este de obicei prezentat ca unul dintre poeții cei mai reprezentativi ai generației ’90. Acest „unul dintre" e nedrept în general, deși nu ne putem despărți de el. Îl folosim (folosesc) în continuare pentru că ne ușurează clasificarea unui scriitor. Cu cât mai puțin exactă, cu cât mai indulgentă sau critică, formularea „unul dintre poeții reprezentativi" aduce de fapt un deserviciu marilor poeți și un elogiu celorlalți. Dar, în epoca lui „politically correct" nu ne putem debarasa de acest, dacă vreți, stereotip.

Astăzi o voi face parțial. Cristi Popescu este unul dintre, doar dacă vorbim de întreaga poezie românească, de la Miorița până astăzi. În rest e doar el, poetul fascinant care ne-a lăsat o poezie emoționantă, fascinantă, de neocolit. Și în culmea frumuseții (valorice), o poezie greu de întâlnit. Poveste românească veche: Cristian Popescu nu avea reeditări. Dacă voiai să îi citești poezia, trebuia să cauți în biblioteci, la prieteni, pdf-uri, „xerox".

În 2015 apar la Tracus Arte cele două volume menționate mai sus, într-o ediție îngrijită de Dana Popescu-Jourdy și Corina Ciocârlie, cu o prefață de Mircea Martin. În timp ce lumea alerga la Bookfest după nu-știu-ce-bestseller, Biblia pierdută (nu o spun cu reproș, în România se întâmplă la fel), cele două volume ale lui Cristi Popescu stăteau cuminți în raft, la un preț mai mult decât accesibil. Ori aceste cărți, chiar dacă știi pe de rost poezia lui Cristi Popescu, sunt obligatorii în orice bibliotecă de limbă română.

Cine a ratat întâlnirea cu aceste cărți, poate încerca la Biblioteca Națională, poate aștepta Bookfestul următor. Eu am fost norocoasă. Voi reciti cu plăcere Arta și Familia Popescu, apoi voi citi selecțiile lui Teodor Dună din poezia Marianei Marin și Traian T. Coșovei, dar și celelalte cărți procurate la târgul din acest an. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *