UE / Nato

Bloomberg: „Europa este ca orchestra care cânta pe Titanic în timpul scufundării vasului”

Într-un interviu acordat Bloomberg din reşedinţa sa din Roma, Renzi a adoptat o atitudine de învingător şi a recomandat europenilor să urmeze exemplul Italiei în toate crizele care zguduie Uniunea Europeană.

Renzi i-a atacat pe unii lideri europeni pentru lipsa de strategie în privinţa abordării diferitelor crize. Cu toate că sunt voci care spun că nici abordarea sa nu este perfectă, Renzi le-a recomandat liderilor europeni să urmeze exemplul Italiei.

"UE este ca orchestra care interpretează în timp ce Titanicul se scufundă. Astăzi am făcut reforme şi suntem în poziţia de a le spune partenerilor din UE: prieteni, putem schimbă această abordare greşită birocratică", a afirmat acesta.

Renzi a arătat că liderii Europei se confruntă greşit cu conflictele ce tulbură mai multe ţări simultan, de la Libia la Ucraina, cu refugiaţii sirieni care intră în UE, cu criză economică şi dezbaterea privind retragerea Marii Britanii din UE.

Pentru a impune ordine în acest haos, Renzi sugerează că UE trebuie să îşi folosească puterea financiară şi militară acolo unde poate să facă o schimbare şi să îşi recunoască limitele în celelalte părţi. Asta înseamnă relaxarea restricţiilor bugetare pentru a scapă de tensiunile sociale cu privire la criză refugiaţilor, trimiterea de trupe în Libia şi reconcilierea cu Rusia.

Cel mai mare test al ambiţiilor de politică externă ale lui Renzi se află dincolo de Mediterana, în Libia, unde facţiuni rivale sfâşie ţară după îndepărtarea de la putere a lui Moammar Gaddafi în 2011. De aici vine şi un număr însemnat de imigranţi.

Italia, ca vecin al Libiei şi fosta putere colonială, este în prima linie a răspunsului european la acest haos, iar compania petrolieră italiană Eni SpA este cel mai mare investitor în această ţară.

Italia a organizat negocieri pentru crearea unui guvern de uniune naţională şi acum întocmeşte planuri de a conduce o coaliţie de menţinere a păcii care să includă Marea Britanie, Franţa şi Germania.

"O ţară este afectată de criza imigraţiei, o altă are alegeri anul viitor, o altă se concentrează pe un referendum, o altă ţară nu are guvern. Italia nu şi-a rezolvat toate problemele, dar a arătat în ultimii doi ani că totul este posibil", s-a justificat Renzi.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *