Economie

BNM ar putea avea un nou guvernator pînă la mijlocul lunii noiembrie

„Pînă la mijlocul lunii noiembrie ar fi bine să avem guvernator numit de Parlament, în aşa fel încît în a doua jumătate a lunii să vedem misiunea FMI revenită la Chişinău pentru finalizarea negocierilor asupra unui nou Acord-memorandum”, a declarat Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului.

Şeful Legislativului a menţionat că îşi doreşte ca procesul de selectare să fie unul transparent, bazat pe criterii de integritate și profesionalism. „Şi ceea ce este important să se evite cît mai mult posibil politizarea sau influenţele politice, care eventual ar putea prevala asupra criteriilor profesionale şi de integritate”, a mai spus Candu.

Din componența comisiei sus-numite fac parte reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare, societății civile, mediului academic, dar și reprezentanți ai mediului bancar profesional și experți independenți. În calitate de observatori au fost invitați reprezentanți ai Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Uniunii Europene, dar aceştia au declarat că nu se pot implica, deoarece procedurile interne nu le permit. Reprezentantul UE va participa totuşi la unele şedinţe.

La şedinţa Comisiei programată pentru 7 octombrie va fi stabilită modalitatea de lucru, criteriile de selecție și termenul pînă la care pot fi depuse CV-urile.

Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, şi prim-viceguvernatorul Marin Moloşag şi-au prezentat demisia pe 21 septembrie.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *