Sănătate

Boala cronică a bărbatului tânăr

Spondilita anchilozantă, mai este cunoscută și sub denumirea de boala cronică a bărbatului tânăr deoarece aceasta afectează tinerii cu vârste cuprinse între 19-20 ani, deși cel mai adesea debutul acestei boli are loc în jurul vârstei de 40-45 de ani.

Această boală se manifestă printr-o durere cronică ce se resimte pe tot parcursul timpului.

Se poate ajunge la anchilozarea totală a coloanei
”Este important ca pacientul să ajungă la medic, să fie evaluat, să primească niște recomandări de modificare a stilului de viață, dar și să înceapă o terapie corectă și individualizată. Boala se numește spondilită anchilozantă tocmai pentru că, în lipsa tratamentului, se poate ajunge la anchiloza totală a coloanei și la handicap. Pe de altă parte, un aspect care duce la întârzierea diagnosticării este chiar o particularitate a bolii. Durerea din spondilită cedează inițial rapid la administrarea de antiinflamatoare nonsteroidiene, motiv pentru care sunt pacienți care aleg automedicația o lungă perioadă”, a declarat dr. Daniela Opriș, medic primar Medicină Internă și Reumatologie.

Cauzele care pot favoriza apariția acestei boli
Din păcate acestă boală pare să afecteze cam la 0,4 – 0,5% din populație și adesea este cea mai frecventă afecțiune inflamatorie a coloanei.

Din nefericire oamenii nu sunt obișnuiți ca la primul simptom de durere mai ales la nivelul coloanei să se prezinte la medicul de specialitate pentru a se supune unor investigații medicale care să depisteze la timp cauza. Chiar dacă durerea lombară este des întâlnită, aceasta de cele mai multe ori este pusă pe seama poziției incorecte de la biroul, a statului prelungit pe scaun sau a oboselii.

Trebuie totuși precizat faptul că nu orice durere de spate înseamnă că este prezentă spondilita anchilozantă. Însă în cazul în care durerea persistă mai mult de trei luni este obligatorie vizita la medicul specialist pentru a putea începe imediat tratamentul corect.

Mai mult de atât, este bine de știut faptul că durerile cauzate de această afecțiune apar în momentele de repaos, mai ales în a doua parte a nopții și dimineața, fapt care afectează odihna. Ameliorarea apare în momentul în care începi să te miști urmând ca la prima pauză să reapară. În cazul în acre apelezi la adminstrarea de antiinflamatoare, această durere dispare, însă nu și cauza care a favorizat-o.
Momentan nu se cunosc cauzele care duc la instalarea acestei boli, chiar dacă apare în special la persoanele cu un anumit bagaj genetic, în care este prezent antigenul HLAB27 ce a fost observat în peste 90% din cazurile depistate.

Cum se poate preveni această afecțiune?
La majoritatea bolilor inflamatorii cauzele apariției nu sunt în totalitate cunoscute, mai predispusă pare a fi populația caucaziană unde rata de apariție este cam de 8-10%. Din păcate nu se cunosc nici modalitățile prin care s-ar putea preveni apariția spondilozei. Depistarea timpurie și tratamentul corect administrat poate conduce la dispariția totală a simptomelor, dar nu se pate vorbi despre o vindecare ci doar de o remisie.

Tratamentul prescris

Practic, momentan se apelează la tratamentul de antiinflamatoare nonsteroidiene, dar și la tratamente biologice cu blocanți ai TNF alfa care este una dintre principalele citokine proinflamatorii ale afecțiunii.
În cazul în care nu se pune un diagnostic la timp și nu se administrează tratamentul corespunzător, consecința este anchilozarea completă a coloanei vertebrale. Boala poate avansa diferit de la persoană la persoană, existând și cazuri în care boala să avanseze în așa măsură încât într-un decurs de maxim 10 ani să se ajungă la handicap.

Problemele nu se opresc la acest nivel. Este afectată viața pacientului, activitățile zilnice nu mai pot fi efectuate, fiind necesară pensionarea pe caz de boală la o vârstă destul de mică.

S-au observat de a lungul anilor răspunsuri destul de pozitive la urmarea tratamentului fizic ce presupune kinetoterapie, pentru menținerea mobilității coloanei vertebrale, a hidroterapiei și a reeducării respiratorii pentru a ameliora expansiunea cutiei toracice. 

Clicksanatate.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *