UE / Nato

Brexit: Proiectul de lege care permite guvernului să activeze articolul 50 din Tratatul UE ajunge în Camera Lorzilor

După ce Curtea Supremă a constrâns-o pe șefa guvernului britanic Theresa May să consulte parlamentul, aceasta se află într-o cursă contracronometru dacă dorește, așa cum a promis, să înceapă procedura de ‘divorț’ de Uniunea Europeană până la finalul lunii martie.

Primul obstacol a fost deja depășit pe 9 februarie, când Camera Comunelor a dat undă verde proiectului de lege menționat, cu 494 voturi pentru și 122 împotrivă.

În Camera Lorzilor, unde conservatorii sunt minoritari, dezbaterile vor avea loc luni și marți, apoi timp de două zile săptămâna viitoare și, în cea de-a treia lectură, pe 7 martie.

Într-un scenariu ideal, guvernul britanic ar dori ca Lorzii să valideze textul fără a mai opera vreo modificare, evitând astfel o revenire a proiectului în Camera Comunelor. În acest caz, Theresa May poate declanșa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona cât mai rapid, posibil chiar în timpul Consiliului European prevăzut pentru 9 și 10 martie la Bruxelles.

Ministrul justiției britanic Liz Truss a cerut Camerei Lorzilor încă o dată, duminică, să ‘recunoască voința poporului’ britanic, care în 23 iunie anul trecut a votat cu 52% în favoarea ieșirii țării din Uniunea Europeană.

Intitulat ‘Proiect de lege privind Uniunea Europeană (notificarea retragerii)’, proiectul de lege, extrem de succint, le cere parlamentarilor britanici să-i ”confere prim-ministrului puterea de a notifica, potrivit articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene, intenția Regatului Unit de a se retrage din UE”.

Premierul britanic s-a angajat să lanseze ‘divorțul’ de UE până la finalul lunii martie 2017 și să respecte acest calendar, în urma referendumului din 23 iunie 2016 prin care s-a decis Brexit-ul.

La începutul acestei luni, cotidianul britanic The Times a relatat că șefa guvernului britanic va declanșa Brexit-ul la 9 martie. 

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *