Astăzi 17 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 5 Iulie 2017, ora 06:10

Câți ani de închisoare riscă Chirtoacă, Grama, Chirinciuc și alți funcționari

Marime Font

Primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a fost reţinut la 25 mai și pus oficial sub învinuire, ulterior eliberat în arest la domiciliu. Procurorii îl acuză că ar fi obținut 13% din veniturile unei companii pe care ar fi ajutat-o să câștige un proiect pentru construirea de parcări cu plată.


Prin acțiunile sale, primarul Chirtoacă ar fi comis trafic de influență, infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani.


Fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Eduard Grama, a fost eliberat din arest la domiciliu. Dosarul de învinuire a fost expediat în judecată.

Inițial, Eduard Grama, a fost învinuit de corupere pasivă, pentru că ar fi încasat sume în proporții deosebit de mari ce depășeau 200.000 de lei, ulterior acest dosar a fost comasat cu dosarul pentru tentativa de înstrăinare a circa 38 de hectare de teren care aparținea Colegiului de Viticultură și Vinificație din Chișinău. Grama a fost arestat pe 17 martie și trimis în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar în scurt timp acesta și-a dat demisia din funcția de Ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare. Inculpatul riscă până la 15 ani de închisoare.

Fostul ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, este acum în arest la domiciliu, după ce a stat de la 27 aprilie curent până săptămâna trecută la Penitenciarul nr. 13.Demnitarul este învinuit că, în complicitate cu alte persoane, ar fi exercitat presiuni asupra unei companii câştigătoare a licitaţiilor finanţate de Banca Europeană de Investiţii, cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenţi economici afiliaţi. La fel ca și fostul ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, Chirinciuc riscă 15 ani de închisoare.

Fostul viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, este în arest la domiciliu de pe 3 aprilie 2017. El a fost reţinut într-un dosar în care este bănuit de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari.

Pedeapsa maximă pentru abuz de putere este 6 ani de închisoare.

Fostul deputat, Chiril Lucinschi, a fost plasat la 27 mai curent, în arest la domiciliu. Potrivit procurorilor, fostul deputat împreună cu 3 reprezentanţi ai unui agent economic, sunt bănuiţi de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Acesta ar fi comis spălare de bani prin intermediul companiilor Toast Delux SRL și IPA International Project Agency, al căror gestionar şi beneficiar efectiv este fostul deputat.

Dacă va fi găsit vinovat, Chiril Lucinschi riscă până la 10 ani privațiune de libertate.
 
Timpul.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2018, ora: 08:03 de Ana Marchitan

Anul Centenarului în raionul Ialoveni

Anul Centenarului în raionul Ialoveni Din editia print

Toate activitățile educative, istorice, culturale și sportive, care se vor desfășura în acest an la Ialoveni vor fi dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md