Astăzi 23 Noiembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 17:56
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 1 August 2017, ora 08:51

Câți bani a primit comuniștii în frunte cu Vladimir Voronin de la Uniunea Europeană?

Marime Font

Președintele Dodon a declarat săptămâna aceasta că guvernul Greceanîi este astăzi văzut de demnitarii europeni drept cel mai bun guvern de la Chișinău din ultimii ani, iar acest guvern se descurca și fără asistența financiară din partea UE. Vorbind în fața unui grup numeros de jurnaliști, Igor Dodon a declarat că „bani europenii atunci nu dădeau, pentru că era guvernare comunistă și la comuniști nu se poate de dat”.

Adevărul însă este că UE a oferit finanțare Republicii Moldova în continuu, de pe vremea comuniștilor și până astăzi – înainte de guvernul Greceanîi, în timpul acestui guvern și după plecarea sa. Mai mult, însuși Igor Dodon era cam pro-european pe când era ministru comunist, scrie Sic.md.

Nu doar că Moldova primea asistență financiară și în timpul guvernării comuniste, dar era chiar pe locul doi ca bani primiți pe cap de locuitor.

Câți bani a dat UE Moldovei înainte de 2009?


Contrar spuselor președintelui, asistența europeană pentru Moldova nu a început odată cu venirea la putere a Alianței pentru Integrare Europeană (AIE). Spre exemplu, doar prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat (IEVP/ENPI), astăzi defunct, UE oferea Moldovei acces la fonduri de până la 40 de milioane de euro în 2007,2 62 de milioane în 20083 și 52 de milioane în 2009.În 2007, Moldova a mai primit 45 de milioane de euro prin Instrumentul de Asistență Macro Financiară pentru a compensa creșterea prețurilor la energie, potrivit unui raport al Parlamentului European din 2008.5 Mai mult, pentru a combate efectele unei secete severe, Moldova a primit 3 milioane de euro în 2007. Prin Programul de Securitate Alimentară au fost alocate 10 milioane în 2006.

În același document se menționează că „Moldova este unul din principalii beneficiari ai IEVP raportat la populație, cu 48€ pe cap de locuitor (comparativ cu 33 pentru Armenia, 26 pentru Georgia, 11 pentru Azerbaidjan, 11 pentru Ucraina; dintre partenerii Politicii Europene de Vecinătate, doar Autoritatea Palestiniană primește mai mult ajutor per capita decît Moldova – 152€)”.

Cu alte cuvinte, nu doar că Moldova primea asistență financiară și în timpul guvernării comuniste, dar era chiar pe locul doi ca bani primiți pe cap de locuitor.

Aceste cifre se referă doar la asistența financiară oferită de UE prin intermediul programelor europene pentru vecinătate și nu includ creditele primite de Moldova de la BERD sau BEI.

Împrumuturile sunt și ele o formă indirectă de sprijin din partea UE, datorită facilităților și condițiilor avantajoase de acordare, în comparație cu împrumuturile comerciale.

Spre exemplu, în 2007, cele două bănci europene au aprobat un credit comun de 60 de milioane pentru reconstrucția drumurilor moldovenești.

În 2008, BEI oferea un împrumut de 20 de milioane de euro,9 iar BERD alte 25,5 milioane, pentru modernizarea aeroportului din Chișinău.

De ce președintele Dodon uită?

Igor Dodon nu avea cum să nu știe despre aceste fonduri, întrucât el era ministrul economiei în acea perioadă. Astăzi memoria sa despre acei ani pare a fi foarte selectivă—aici am mai arătat cum Igor Dodon și-a schimbat poziția de-a lungul timpului—însă înainte de 2009 dumnealui era după toate aparențele pro-european.

Spre exemplu, deși astăzi o ține morțiș că piața rusă trebuie să fie prioritatea numărul unu a Moldovei, în 2007 ministrul Dodon mergea la Bruxelles pentru a negocia obținerea Preferințelor Comerciale Autonome,11 care urmau să ofere acces liber pe piața UE mai multor categorii de produse moldovenești. De altfel, și aceasta era o formă de ajutor economic pentru țara noastră, de care actualul președinte a uitat.
Bilanț

Moldova a beneficiat de asistență europeană cu mult înainte de schimbarea guvernării din 2009. Mai mult, anume în perioada în care Igor Dodon era ministrul al economiei, Moldova era printre lideri la capitolul finanțare UE pe cap de locuitor.

Ajuns președinte însă, fostul comunist o face pe niznaiul și își reneagă foștii binefăcători pentru a profita de nemulțumirea populației față de actuala guvernare pro-europeană. Președintele Dodon, ca și guvernul pe care îl critică, pare să fi uitat înțelepciunea populară despre mușcatul mînii care te hrănește. 

sic.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 23 Noiembrie 2017, de Dan Nicu

Chişinău, cetate de necucerit pentru socialişti

Oamenii lui Igor Dodon nu au reuşit nici de această dată să-şi instaureze controlul asupra Chişinăului. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 23 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pierde un important atu în disputa cu UE. Și nu numai!

Cu mai puțin de o lună în urmă, în Turcia era anunțată lansarea rutei feroviare ce leagă capitala Azerbaidjanului, Baku, de cea a Georgiei, Tbilisi, cu orașul turc Kars, denumită generic BTK.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 23 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

O, țară tristă, plină de... mister

Moto:  „Rămâne mut Serafim și se uită lung în urma celor ce se duc (cu boul, la pravlenie - n.n.). Se mai gândește: „Hm... Toate le pricep eu, Doamne, da „oare cum mi l-au prins ei de coarne?” (V. Vasilache „Povestea cu cocoșul roșu”)

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Ce modele oferă societatea noastră pentru tineri?

În ultima vreme suntem asaltați de știri înfiorătoare care par a fi desprinse dintr-un film de groază.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Voinicul și cerbul

Că tot se apropie iarna cu pași repezi de noi, nu avem cum să nu ne gândim la sărbători. Mai ales că deja și programele de știri ne anunță de săptămâni întregi cum și unde vom petrece Crăciunul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md