Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Noiembrie 2017
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 31 Octombrie 2015, ora 12:42

Cântărețul de muzică populară Arseni Botnaru a împlinit 65 de ani

Marime Font

Cunoscutul interpret de muzică populară Arseni Botnaru își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare.

Arseni Botnaru s-a născut la 31 octombrie 1950 în satul Șureli (în prezent - Chetrosu), raionul Drochia. În 1970 a absolvit Școala Pedagogică din orașul Soroca, specialitatea – lucrător muzical și în 1974 - Institutul de Stat al Artelor „Gavriil Muzicescu” (astăzi – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). Fiind student, a cîntat în cadrul Orchestrei de muzică populară „Mărțișor”, după care a activat în Orchestra „Veselia”.

Pe parcursul anilor a colaborat cu Orchestra de muzică populară (pe atunci a Radiodifuziunii Moldovenești, în prezent - a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”) „Folclor”, cu care a înregistrat la companiile „Melodia” și „Electrecord” trei discuri gigant: „Satule, grădină dulce” (în duet cu Maria Sarabaș), „Eu mă uit în sat cu dor”, „Așa-i jocul în Moldova”, precum și un disc cu orchestra „Veselia”.Arseni Botnaru a lansat opt casete audio (inclusiv una în duet cu interpretul de muzică populară din România Ion Dolănescu, sub genericul “Nistrule, pe malul tău”) și șase CD-uri. De asemenea, are două filme muzicale: „Te-am lăsat, sătucul meu” și „La Nistru, la mărgioară”. A concertat în multe țări ale lumii – Nicaragua, Vietnam, Canada, Finlanda, Germania, Bulgaria, Polonia, Austria, Franța, România ş.a.

Din 1995 activează în cadrul ansamblului de cîntece și dansuri al MAI „Plai moldovenesc”.

Este laureat al concursurilor naționale și internaționale, al festivalurilor mondiale de la Moscova – 1985, Montreal și Quebec – 1990. În Vietnam i s-a decernat „Ordinul Prieteniei” al Republicii Vietnam. În 1995 i s-a conferit titlul onorific „Maestru în Artă” și în 2000 - ordinul „Gloria Muncii”. În 2005, Ministerul Afacerilor Interne l-a decorat cu Crucea „Pentru Merit” clasa II.

sursa: moldpres.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul