Moldova

Cantemir: Cetăţeni deposedaţi de apartamente după zeci de ani trăiţi în ele

Chinul celor patru membri ai familiei Camerzan a început în 2004, când directorul Cooperativei de consum „Universalcoop” SRL a hotărât să-i expulzeze din apartament. Familia spune că apartamentul l-a primit în baza unui bon de repartiţie din partea Primăriei Cantemir, pentru mai mult de 15 ani munciţi la Fabrica de conserve din oraş. După doar şase ani de trai liniştit, au început problemele care nu s-au terminat nici azi. Reprezentantul fabricii a cerut prin judecată familiei Camerzan şi altor două familii, aflate în aceeaşi situaţie, să elibereze apartamentele, motivând că nimeni nu a locuit în ele multă vreme, fără a anula legalitatea bonurilor de repartiţie.

Vera Camerzan spune că apartamentul i-a fost repartizat de Primăria Cantemir într-un bloc de locuit nefinisat. „Blocul era doar pe jumătate construit de întreprindere, pe atunci „Urecoop”, care, din cauză că nu a avut bani pentru a-l finisa, l-a vândut primăriei. La rândul său, primăria ne-a repartizat apartamentele pe jumătate gata, iar noi am dus construcţia la bun sfârşit, garantându-ne astfel dreptul de proprietate. Am actele care confirmă că am dreptul să locuiesc aici pe termen nelimitat”, precizează doamna Camerzan.

Tranzacţia

Deşi Judecătoria Cantemir a respins cererea cooperativei ca fiind nefondată şi a acordat celor trei familii dreptul de a locui în apartamentele lor mai departe, peste doi ani, în 2006, Vera Camerzan află cu stupoare că apartamentul în care trăieşte de mai bine de un deceniu este vândut. „Tranzacţia” a avut loc între Cooperativa „Universalcoop” şi o altă firmă cu răspundere limitată din Cantemir, „Varos-Pan” SRL. „Achiziţia s-a dovedit a fi destul de favorabilă celei din urmă – a procurat apartamentul cu doar 15 mii de lei, spune Vera Camerzan. Mie mi s-a propus să-l cumpăr la preţul de 5 mii de euro, suma era exagerată, aşa că am refuzat”. Soţul Verei, Victor, spune că apartamentul nu avea nici măcar uşi sau ferestre atunci când l-au primit de la primărie, nemaivorbind de canalizare, energie electrică sau gaz, toate fiind achitate din buzunarul familiei. „Trăim de şapte ani într-o continuă depresie, nu mai ştim unde să apelăm pentru ajutor. La Cantemir e ca într-o închisoare”, adaugă el.

„Variante” ca la Cantemir

Cei de la biroul notarial unde a fost autentificat contractul de vânzare-cumpărare a apartamentului cu pricina au susţinut în instanţa de judecată că pentru încheierea contractului au fost prezentate toate actele necesare, inclusiv certificatul ce confirmă că bunul nu a fost vândut anticipat, schimbat sau gajat. Cei de la organul cadastral teritorial însă spun în unison că la înregistrarea contractului de vânzare-cumpărare lipseau actele care trebuiau să confirme că apartamentul are deja un proprietar. Iar reprezentantul în judecată din partea primăriei, Ion Colţan, a declarat la proces că apartamentul nu a fost niciodată dat la balanţa primăriei Cantemir.

Vera Camerzan povesteşte că familia sa a trebuit să suporte multe nedreptăţi şi umilinţe ca să-i fie recunoscut dreptul de proprietate. Soţul ei chiar a recurs la un gest disperat: a anunţat că refuză să mai mănânce şi că va continua greva foamei până când va fi repus în drepturi. Femeia mai spune că le-a fost spartă uşa apartamentului şi că a fost alungată cu forţa din casă, însă nu a cedat.

Pentru familia Camerzan decizia Curţii Supreme de Justiţie părea să fie capătul tuturor problemelor. Deşi i s-a recunoscut dreptul de proprietate şi dreptul de a privatiza apartamentul, şedinţele de judecată, ce par a fi interminabile, vor mai dura. Şi aceasta pentru că preşedintele „Universalcoop” SRL, care este şi consilier comunist la primăria oraşului, a expediat copia unui contract prin care se anunţa că familia Camerzan trebuie să achite lunar o sumă de 1823 de lei, în caz contrar va fi acţionată, din nou, în judecată. „Mi-au trimis copia unui contract din care reieşea că eu sunt chiriaş, iar întreprinderea – arendaş şi eu sunt obligată să achit lunar o sumă de 1800 de lei, iar dacă nu sunt de acord cu aceasta, vor înainta o acţiune în instanţa de judecată pentru a încheia contractul în mod forţat. Acum aşteptăm să fim chemaţi din nou la proces. Cât o sa mai dureze, nu putem şti”, plânge femeia.

Familia Camerzan susţine că acest calvar a fost organizat minuţios de directorul cooperativei, Valeriu Mihăiescu: „Au vrut să ne depoziteze de acest apartament, aşa cum au făcut cu o jumătate de oraş care este deja privatizat de acest om dubios. Este un oraş condus de comunişti, care sunt legaţi între ei”.

Primăria…nu ştie

I-am contactat pe cei de la Cooperativa de consum „Universalcoop” de la care am aflat că Valeriu Mihăiescu este grav bolnav şi e internat la spital. Nimeni nu a putut oferi informaţii referitoare la această situaţie, motivând că doar directorul este competent să răspundă la asemenea întrebări. Primarul oraşului, Vladimir Simion, a declarat ferm că apartamentul în cauză nu a fost la balanţa primăriei şi că azi cooperativa are toate drepturile asupra acestui imobil. „Apartamentul este proprietatea acestei întreprinderi, noi nu vrem să se amestecăm, fiindcă nu este treaba noastră. Aceste întrebări le va hotărî judecata şi nicidecum presa”, ne-a comunicat primarul.

Am încercat să aflăm care este soarta celorlalte două familii, care au fost, de asemenea, obligate să evacueze apartamentele, fără a li se oferi dreptul la privatizare. Am aflat că familia Pruteanu nu mai are drept de proprietate asupra apartamentului, nici chiar Curtea Supremă de Justiţie nu s-a pronunţat în favoarea ei, deşi situaţia este similară cu cea a familiei Camerzan. Capul familiei, Vladimir Pruteanu (care, în urma unui accident de serviciu, a rămas fără un ochi), spune cu regret că după mai mult de 45 şedinţe de judecată aşa şi nu a fost repus în drepturi. Unica soluţie este să încheie contractul de locaţiune prin care se obligă să achite lunar o sumă de bani pentru a putea rămâne în continuare în apartament. Cealaltă familie, Andoni, declară că nu are surse financiare pentru a continua judecata. Grigore Andoni zice că i-a propus lui Mihăiescu 15 mii de lei, atât cât a achitat pentru locuinţă firma „Varos-Pan” SRL, dar acesta a refuzat propunerea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *