Actualitate

CAPC: Prevederi neclare în modificarea legii cadastrului bunurilor imobile

În plus, proiectul instituie funcţia de registrator-şef cu atribuţii de administrare fără a fi indicate care sunt atribuţiile de bază ale acestuia în oficiul cadastral teritorial. La aceste concluzii au ajuns experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, care au efectuat expertiza coruptibilităţii a proiectului, transmite IPN.

Expertul CAPC, Viorel Pîrvan, a declarat la o conferinţă de presă la IPN că unele noţiuni din proiect se dublează cu cele existente deja în legislaţie. De asemenea, nu sunt indicate termenele exprese pentru eliberarea informaţiei acordate în format electronic. „Nu este prevăzut un termen pentru informaţia care se va acorda în varianta electronică, deoarece proiectul prevede şi o asemenea modalitate. Omisiunea de a reglementa un termen expres poate duce la instituirea unor termene majorate de către persoanele responsabile”, a declarat Viorel Pîrvan.

Potrivit lui, redacţia actuală a proiectului prevede că contractele de înstrăinare a bunurilor imobiliare vor putea fi înregistrate la cadastru, chiar dacă nu au fost autentificate notarial şi atribuţiile de autentificare vor fi transmise registratorului cadastral. „Aceasta înseamnă că se oferă posibilitatea ca să fie încheiat un contract de înstrăinare a unui bun imobil fără a parcurge etapa autentificării notariale. Mai mult ca atât, aceste contracte vor fi înregistrate de registrator printr-o procedură simplificată”, a afirmat expertul.

Viorel Pîrvan a menţionat că proiectul prevede acordarea posibilităţii confirmării autenticităţii unor documente cadastrale prin semnătura unor persoane terţe împuternicite, dar care nu sunt registratori. „După lege, doar registratorul cadastral are toate competenţele şi atribuţiile ce ţin de administrarea şi utilizarea documentelor cadastrale. Nu este clar cine este acea persoană terţă şi cum ea va fi împuternicită ca să autentifice anumite documente din cadastru”, a notat Viorel Pîrvan.

Potrivit expertului, proiectul prevede că executorii judecătoreşti vor avea acces la registrul bunurilor imobile în regim de tip real, însă nu stabileşte norme primare care să reglementeze procedura şi regulile de acces ale acestui regim. Totodată, la proiect nu au fost anexate avizele tuturor instituţiilor publice şi recomandările care au parvenit de la societatea civilă.

Preşedinta CAPC, Galina Bostan, a menţionat că analiza a fost efectuată în cadrul proiectului „Expertiza coruptibilităţii proiectelor actelor normative şi legislative”, susţinut financiar de Programul MATRA. 

radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *