Astăzi 17 Octombrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 08:43
Abonamente

Editorial 9 August 2017, ora 04:54    Din editia print

Marime Font

Capul

La Editura Arc a apărut în această vară romanul Capul, semnat de scriitorul azer Elçin, tradus din limba rusă de Alexandru Vakulovski.

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Această carte este primul rezultat al unui important acord de colaborare între președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu și președintele Centrului de traduceri și relații culturale din Azerbaidjan, Salim Babullaoglu. Pe lângă roman, au mai apărut deja versuri ale autorilor de la noi în Azerbaidjan și în toamnă vor fi publicate antologii de poezie și proză. La semnarea acordului, din partea azeră, au mai participat: Ieham Agaev, consilier al Ambasadei Azerbaidjanului în R. Moldova, Vugar Novuzov, președinte al Congresului Azerilor din R. Moldova.

Proza are la bază evenimente istorice, prezentând cucerirea hanaturilor azere din Transcaucazia de către Imperiul Rus, în primele zile ale lunii februarie, din anul 1806. Cneazul Pavel Dmitrievici Tsitsianov, pe numele adevărat Tsitsişvili, descendent din nobili georgieni, dar care se consideră un rus adevărat, vine să cucerească Baku-ul în numele ţarului Alexandru I. Tsitsianov se identifică de departe cu ceea ce astăzi am numi mancurt.
Romanul experimentează mai multe voci, în tehnici diferite, una cu totul aparte fiind tocmai cea a capului, care, desprins de trup, are o perspectivă nu doar diferită, ci și poetică asupra evenimentelor desfășurate în primele zile ale acelui februarie. Elçin nu se ferește de repetiție, amestecând – de multe ori halucinant – aceleași cuvinte, dar reușind, mulțumită procedeului ales, să formuleze toate observațiile cu ton de imperativ.În ciuda faptului că Tsitsianov este personajul central în jurul căruia e construită povestea, hanul azer Hüseynqulu, prințul Abbas Mirza, Molla Muzaffar – sunt doar câțiva dintre cei care dau viață poveștii și recreează o lume specifică, cunoscută doar din cărțile de istorie.

Site-ul Editurii Arc îl prezintă pe Elçin în felul următor: „Doctor în filologie, profesor, exponent marcant al științei literare din Azerbaidjan. Este autorul a peste 100 de cărți, a circa 400 de studii științifice, a numeroase lucrări de publicistică. A tradus din literatura universală. Romanele, proza scurtă, piesele scriitorului sunt editate în mai multe țări. După scenariile sale au fost turnate 10 filme artistice. Piesele lui Elçin sunt montate pe scenele teatrelor din Azerbaidjan, precum și din străinătate (Anglia, SUA, Rusia, Turcia, Italia, Georgia, Ucraina)”.

Un roman despre care presupun că se va vorbi mult, Capul a fost una din lecturile fascinante ale acestui început de an.


 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 16 Octombrie 2017, de Ana Gabor

Mandat de la Dumnezeu sau de la Putin?

„Putin, te iubim! Noi ca tine vrem să fim!” (Zicală din Sadova)

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Ziua orașului

Se apropie ziua orașului, motiv de bucurie pentru mulți dintre noi. Concerte, ziua vinului și câte ceva gratuit ca oamenii să fie mulțumiți. De obicei muzica e fără plată pentru cetățeni, iar muzicienii primesc onorarii de la primărie.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (IV). Românii/ moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Scriam săptămâna trecută că voi reveni pentru o relatare asupra experiențelor trăite în acest an cu Expedițiile Memoriei în Siberia, acolo unde am mers pentru un studiu asupra istoriei comunităților de români/moldoveni din regiunea Irkutsk și ținutul Krasnoiarsk.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Octombrie 2017, de Răzvan Munteanu

Muzica, sportul şi schimbul de informaţii - politici de coeziune socială pe ambele maluri ale Prutului

În România, despre „frații de peste Prut” am auzit vorbindu-se încă din clasa primară, iar mesajul „Basarabia e România” răzbate acum scris pe zidurile din orașe, drumuri naționale, în apropierea monumentelor istorice sau turistice, în timp ce...

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul