Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

Editorial 9 August 2017, ora 04:54    Din editia print

Marime Font

Capul

La Editura Arc a apărut în această vară romanul Capul, semnat de scriitorul azer Elçin, tradus din limba rusă de Alexandru Vakulovski.

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Această carte este primul rezultat al unui important acord de colaborare între președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu și președintele Centrului de traduceri și relații culturale din Azerbaidjan, Salim Babullaoglu. Pe lângă roman, au mai apărut deja versuri ale autorilor de la noi în Azerbaidjan și în toamnă vor fi publicate antologii de poezie și proză. La semnarea acordului, din partea azeră, au mai participat: Ieham Agaev, consilier al Ambasadei Azerbaidjanului în R. Moldova, Vugar Novuzov, președinte al Congresului Azerilor din R. Moldova.

Proza are la bază evenimente istorice, prezentând cucerirea hanaturilor azere din Transcaucazia de către Imperiul Rus, în primele zile ale lunii februarie, din anul 1806. Cneazul Pavel Dmitrievici Tsitsianov, pe numele adevărat Tsitsişvili, descendent din nobili georgieni, dar care se consideră un rus adevărat, vine să cucerească Baku-ul în numele ţarului Alexandru I. Tsitsianov se identifică de departe cu ceea ce astăzi am numi mancurt.
Romanul experimentează mai multe voci, în tehnici diferite, una cu totul aparte fiind tocmai cea a capului, care, desprins de trup, are o perspectivă nu doar diferită, ci și poetică asupra evenimentelor desfășurate în primele zile ale acelui februarie. Elçin nu se ferește de repetiție, amestecând – de multe ori halucinant – aceleași cuvinte, dar reușind, mulțumită procedeului ales, să formuleze toate observațiile cu ton de imperativ.În ciuda faptului că Tsitsianov este personajul central în jurul căruia e construită povestea, hanul azer Hüseynqulu, prințul Abbas Mirza, Molla Muzaffar – sunt doar câțiva dintre cei care dau viață poveștii și recreează o lume specifică, cunoscută doar din cărțile de istorie.

Site-ul Editurii Arc îl prezintă pe Elçin în felul următor: „Doctor în filologie, profesor, exponent marcant al științei literare din Azerbaidjan. Este autorul a peste 100 de cărți, a circa 400 de studii științifice, a numeroase lucrări de publicistică. A tradus din literatura universală. Romanele, proza scurtă, piesele scriitorului sunt editate în mai multe țări. După scenariile sale au fost turnate 10 filme artistice. Piesele lui Elçin sunt montate pe scenele teatrelor din Azerbaidjan, precum și din străinătate (Anglia, SUA, Rusia, Turcia, Italia, Georgia, Ucraina)”.

Un roman despre care presupun că se va vorbi mult, Capul a fost una din lecturile fascinante ale acestui început de an.


 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md