Sănătate

Cârnaţi sau friptură? Care din aceste alimente sunt mai periculoase pentru sănătate

Cercetătorii bănuiesc că nu carnea, ci sarea şi alte substanţe chimice care se adaugă în mezeluri duc la crelşterea tensiunii arteriale, ceea ce poate duce la apariţia insuficienţei cardiace. 

Studiul a avut în vedere 37.035 de bărbaţi, cu vârste de 45-79 de ani, urmăriţi pe o perioadă de 12 ani.

Cei care mâncau peste 75 de grame de mezeluri pe zi aveau un risc cu 24% mai mare de a suferi de insuficienţă cardiacă şi un risc de două ori mai mare de a deceda din cauza acestei boli, comparativ cu cei care mâncau cantităţi mici de mezeluri.

75 de grame echivalează cu doi cârnaţi, patru felii de şuncă, patru fâşii de bacon sau un burger mic.

Studiul, realizat de cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska din Stockholm, nu a descoperit însă nicio asociere între consumul de carne roşie neprelucrată şi riscul de insuficienţă cardiacă.

Spre deosebire de carnea roşie simplă, mezelurile din carne roşie conţin sodiu, nitraţi şi alţi aditivi alimentari, iar cărnurile afumate şi fripte pe grătar conţin şi hidrocarburi aromatice policiclice, toate aceste substanţe putând contribui la creşterea riscului de insuficienţă cardiacă, spun autorii studiului. 

Chiar şi aşa, cercetătorii recomandă totuşi oamenilor să îşi micşoreze consumul de carne roşie la cel mult două porţii pe săptămână. Studii anterioare au arătat că un consum ridicat de carne roşie măreşte riscul apariţiei atacului de cord,  a cancerului de intestin şi a altor boli grave. 

Sursa: descopera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *