Opinii și Editoriale

Cartea anului

Astfel Dumitru Crudu a publicat la Editura „Prut” o poveste în versuri, dedicată nepoților săi din Flutura, intitulată „O bătrână de unsprezece ani”, carte care a obținut premiul Cartea anului din partea Ministerului Culturii, la târgul de carte pentru copii.

Povestea e una simplă, cu un singur fir narativ, cu toate cele cinci momente ale unei narațiuni, cu final fericit, cu elementele fantastice – deci cu tot tacâmul. Are toate piesele unei povești. Însă ceea ce atrage atenția este felul în care Dumitru a scris-o. În primul rând ritmul rupt, multe rime surprinzătoare, expresiile cu iz de zicale populare, dar evident inventate de autor, alături de structura poveștii. Pentru că O bătrână de unsprezece ani e de fapt o micuță piesă de teatru, iar dialogul e construit pe acest tipar. Pentru aceste elemente de scriitură (prozodia și inovația la nivel de limbaj) cartea poate fi recomandată și copiilor mai mari, celor care au trecut de ciclul primar, iar pentru povestea în sine – poate fi citită copiilor de la grădiniță și celor din ciclul primar.

Pe de altă parte, nu ai cum să nu te gândești că Dumitru Crudu a făcut și o parabolă în interiorul poveștii. Fiindcă prințesa Lia, pentru care prințul Gușă trece prin foc și sabie toată țara, poate fi la fel de bine aeroportul din Chișinău, miliardul din bancă sau chiar întreaga Moldovă. Ca să mă încurajeze la aceste analogii autorul i-a dat salvatorului prințesei numele Dragoș. Ori știm bine că Bogdan și Dragoș sunt în manualele de istorie descălecătorii Moldovei. Te gândești la eventuale analogii și fiindcă prințul vine și sărăcește țara, amenință, ocupă orașe precum „Mighina" (nu pot să nu mă gândesc la Tighina!).

Oricum, povestea se termină cu bine. Cum s-ar spune, cartea bate viața. Îl felicit pe Dumitru pentru curajul de a se apuca de literatura pentru copii, mă bucur că Ministerul Culturii i-a dat un premiu, pentru că la cât de amestecate sunt criteriile de apreciere în Moldova, cred că ministerul are o singură șansă de a se apropia de cărțile valoroase: să ia pulsul din România.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *