Social

Cartoful mov, îndrăgit de moldoveni

Cartoful mov este originar din Peru și crește la circa trei mii metri altitudine, dar se pare că leguma s-a aclimatizat cu succes de ceva vreme și în țările europene. O familie din Cimișlia a reușit să cultive cartofii mov și la noi în țară. Anul de testare, după cum îl numesc ei, a fost destul de roditor, iar tinerii agricultori deja planifică producția pentru anul următor.

„Oamenii sunt interesați de produse noi și sănătoase”

Dorina și Denis Șcerbatîi au ales de curând să investească în agricultură, chiar dacă au alte activități care sunt departe de îngrijirea pământului. Dorina este organizator de evenimente, iar soțul său deține o afacere în mediul online. Însă, tinerii nu au rămas indiferenți față de pământul pe care îl au părinții în Cimișlia. Aceștia au încercat în această vară cultivarea unei legume noi în țara noastră. Tinerii s-au gândit mult ce anume să planteze pe pământul din grădina părinților. „Soțul meu a avut mai multe idei despre ce am putea planta în primul an de agricultură. Am cântărit foarte mult opțiunile, iar dintre toate legumele am zis să încercăm cartoful mov. Era o legumă negăsită în țară, ceva nou pentru piața noastră și am vrut să vedem dacă oamenii sunt interesați de produse noi”, a spus femeia.

1 kg – 35 de lei

În timp ce căutau cartofii mov pentru semințe, agricultorii în devenire au aflat că aceștia cresc în unele zone din România, însă nu au reușit să procure cartofii de acolo. Cele patru soiuri de cartofi care au crescut în grădina familiei Șcerbatîi din Cimișlia au fost cumpărate din Germania și Marea Britanie. „Nu țin minte exact care a fost prețul de cumpărare al cartofilor pentru semințe, dar în mediu un kilogram a costat circa 220 de lei. De aceea, sunt clienți care se miră de prețul final al produsului”, a spus Dorina. În timp ce pe piață prețul cartofilor cu care suntem obișnuiți este de circa șase lei, cartofii mov ajung să coste până la 35 de lei kilogramul.

Cartoful crescut ecologic

Femeia spune că produsul nou pe piață a fost vândut la un târg și prin intermediul rețelelor de socializare, iar oamenii au fost receptivi față de cartoful mov. „Prin experimentul nostru am fost curioși să aflăm dacă moldovenii vor să mănânce sănătos și își permit să consume produse de calitate crescute ecologic”, a spus femeia de 35 de ani. Micii producători spun că legumele au fost crescute după metode tradiționale ecologice. După acest principiu a fost ales și îngrășământul pentru legume, iar tinerii afirmă că au folosit compost din îngrășămintele de la vaci, care s-a fermentat timp de peste zece ani. „Am fost la diverse târguri în căutarea produselor ecologice care ajută să luptăm cu gândacii de cartofi. De la specialiști am aflat că cea mai bună metodă de a lupta cu ei și a păstra cartoful sănătos este de a-i mătura de pe plantă. Așa și le spunem clienților noștri care ne întreabă cum ne descurcăm cu dăunătorii”, precizează femeia.

Cartofi mov livrați în restaurante

Cele 400 de kilograme care au fost anul acesta recoltate au trezit repede curiozitatea moldovenilor față de un produs nou și sănătos, iar stocul de legume este aproape epuizat. „Am avut propuneri din partea unor restaurante de a livra cartofii mov, însă acum nu ne putem permite aceasta, iar colaborarea o pregătim pentru anul viitor. E foarte plăcut când vezi că oamenii vor să consume mâncare sănătoasă, fie acasă, fie să gătești pentru clienții tăi”, menționează antreprenoarea.

Tinerii susțin că noua legumă crescută în gradina lor nu este o plantă capricioasă, ci asemănătoare cartofilor obișnuiți care cresc pe teritoriul țării. „Am avut unele încercări cu doar un soi din cele patru. În luna august, tufele erau foarte mari, au ajuns să crească peste un metru și erau încă în floare. Celelalte soiuri deja erau recoltate și ne pregăteam să le scoatem și pe acestea din pământ, însă tufele nu se uscau. După două dimineți în care a persistat un fel de ceață sau smog deasupra plantelor, acestea s-au ofilit și au căzut la pământ. Ne-am speriat, am crezut că vom pierde roada, însă în scurt timp am scos cartofii. Încă nu am găsit un răspuns dacă ele au fost afectate de ceva, sau e felul lor de a fi”, a conchis femeia.

Familia Șcerbatîi spune că pentru anul viitor se pregătesc la fel să planteze cartoful mov, însă nu au stabilit dacă la fel cantitatea va fi mai mare. Micii producători susțin că vor să crească un produs sănătos cu beneficii pozitive pentru organism.

Beneficiile cartofului mov:

Cartoful violet este bogat în vitamina C, dar și în fier, calciu, potasiu, proteine, fibre și carbohidraţi. Acesta ajută la slăbit și scade tensiunea. Alte beneficii ale cartofului violet este că ajută la întărirea sistemului imunitar, la arderea grăsimilor și la prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, un studiu recent a demonstrat că tensiunea arterială a persoanelor care au consumat cartofi violeți (gătiți la aburi, fierți sau la cuptor) de două ori pe zi, timp de o lună, a scăzut.

Pe de altă parte, aceste persoane nu au luat în greutate. Scăderea tensiunii se datorează antioxidanților care se găsesc în acest soi de cartofi.

Cartofii sunt bogați într-un tip de antioxidanţi numiţi antocianine. Aceştia dau culoarea caracteristică afinelor şi murelor şi protejează celulele din organism, prevenind chiar apariţia tumorilor.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *