Astăzi 12 Decembrie 2017, Marţi - Ultima actualizare la ora 16:00
Abonamente

Actualitate 13 Octombrie 2017, ora 14:11

Cât costă un metru ster de lemn pentru foc

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

 Întreprinderile Agenţiei „Moldsilva” au început în luna curentă lucrările de recoltare a masei lemnoase, care se vor desfăşura până la 31 decembrie, transmite MOLDPRES.

În ultima etapă, din acest an, de activitate a silvicultorilor a fost planificată colectarea a circa 145 de mii de metri cubi de masă lemnoasă, inclusiv specii tari (stejar, salcâm, frasin etc.) – 115 mii de metri cubi şi specii moi (salcie, tei, plop) – 30 de mii de metri cubi. Cantitatea preconizată pentru ultimele trei luni ale anului 2017 este mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost recoltaţi 121 de mii de metri cubi de masă lemnoasă.

Solicitată de MOLDPRES, Viorica Caciuc, specialist al Serviciului de relaţii publice şi informare la Agenţia „Moldsilva”, a precizat că toate lucrările de recolectare a lemnului sunt prevăzute în amenajamentul silvic care se face o dată la zece ani. „Fiecare lucrare silvică, în cazul dat recoltarea masei lemnoase, este inclusă în acest document. Afară de aceasta, o dată la cinci ani, prin Hotărâre de Guvern, este stabilit volumul de lemn care trebuie recoltat anual. Tot anual toate tăierile silvice sunt autorizate de Inspectoratul Ecologic, care eliberează autorizație de tăiere a pădurii”, a menţionat reprezentantul „Moldsilva”.Totodată, sursa citată a relatat că în contextul reglementării comercializării masei lemnoase recoltate, Agenţia „Moldsilva" a elaborat Metodologia formării, aplicării și reglementării preţurilor de comercializare a produselor lemnoase, acceptate prin ordin intern. Conform metodologiei respective, în cadrul întreprinderilor subordonate Agenţiei au fost aprobate cataloagele de preţuri de comercializare a masei lemnoase.

În anul curent, preţul mediu de comercializare a lemnului de foc (inclusiv TVA) constituie: specii tari (cu lungimea de un metru) - 546,03 lei pentru un metru ster (780,04 lei/ m3); specii moi (cu lungimea de 1,0 m) - 294,97 lei pentru un metru ster (421,39 lei/ m3). “În procesul lucrărilor de exploatare a masei lemnoase, în afară de cele care includ doborârea şi fasonarea sortimentală se execută şi lucrări suplimentare (colectare, transportare etc.), costul cărora este inclus în preţul final de comercializare a lemnului. Cele mai solicitate specii pentru foc rămân a fi cele tari - salcâmul, stejarul, frasinul”, a specificat Viorica Caciuc.

Odată cu lucrările de colectare a lemnului, în această toamnă Agenția „Moldsilva" va crea culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de aproximativ 540 ha din totalul de 934 ha, preconizat pentru anul curent, 394 de ha fiind plantate în primăvară. Noile culturi silvice vor fi create în funcţie de mai multe criterii (regiune, climă, factori de mediu), în conformitate cu recomandările Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Pavel Păduraru

Întrebarea de care fug procurorii: de ce Gorbunțov nu a fost arestat?

Recent, în țara noastră a mai avut loc o minune. Dar aşa cum la noi minunile nu mai reprezintă excepții, ci lucruri ordinare, am putea să le numim fleacuri. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Sărbătorile și postul

Posturile, cred că acest lucru e limpede pentru oricine, nu mai sunt ținute ca pe vremuri. Poate în particular sau în mănăstiri mai există astfel de nevoitori. La noi, în schimb, creștinii căldicei, postul a rămas doar evitarea oricăror proteine animale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Decembrie 2017, de Dan Nicu

La plecarea unei Epoci

În aceste zile de decembrie, întreaga naţiune română deplânge dispariţia dintre noi a celui care a fost Majestatea sa Regele Mihai I. Suveranul s-a stins din viaţă în Elveţia, la reşedinţa sa, în ziua de marţi, 5 decembrie. 

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 9 Decembrie 2017, de Ana Gabor

Povestea ultimului rege

Născut la 25 octombrie 1921, regele Mihai a adus o mare bucurie în familia sa, dar și în întreaga țară.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md