Astăzi 19 Octombrie 2017, Joi - Ultima actualizare la ora 17:24
Abonamente

Actualitate 13 Octombrie 2017, ora 14:11

Cât costă un metru ster de lemn pentru foc

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

 Întreprinderile Agenţiei „Moldsilva” au început în luna curentă lucrările de recoltare a masei lemnoase, care se vor desfăşura până la 31 decembrie, transmite MOLDPRES.

În ultima etapă, din acest an, de activitate a silvicultorilor a fost planificată colectarea a circa 145 de mii de metri cubi de masă lemnoasă, inclusiv specii tari (stejar, salcâm, frasin etc.) – 115 mii de metri cubi şi specii moi (salcie, tei, plop) – 30 de mii de metri cubi. Cantitatea preconizată pentru ultimele trei luni ale anului 2017 este mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost recoltaţi 121 de mii de metri cubi de masă lemnoasă.

Solicitată de MOLDPRES, Viorica Caciuc, specialist al Serviciului de relaţii publice şi informare la Agenţia „Moldsilva”, a precizat că toate lucrările de recolectare a lemnului sunt prevăzute în amenajamentul silvic care se face o dată la zece ani. „Fiecare lucrare silvică, în cazul dat recoltarea masei lemnoase, este inclusă în acest document. Afară de aceasta, o dată la cinci ani, prin Hotărâre de Guvern, este stabilit volumul de lemn care trebuie recoltat anual. Tot anual toate tăierile silvice sunt autorizate de Inspectoratul Ecologic, care eliberează autorizație de tăiere a pădurii”, a menţionat reprezentantul „Moldsilva”.Totodată, sursa citată a relatat că în contextul reglementării comercializării masei lemnoase recoltate, Agenţia „Moldsilva" a elaborat Metodologia formării, aplicării și reglementării preţurilor de comercializare a produselor lemnoase, acceptate prin ordin intern. Conform metodologiei respective, în cadrul întreprinderilor subordonate Agenţiei au fost aprobate cataloagele de preţuri de comercializare a masei lemnoase.

În anul curent, preţul mediu de comercializare a lemnului de foc (inclusiv TVA) constituie: specii tari (cu lungimea de un metru) - 546,03 lei pentru un metru ster (780,04 lei/ m3); specii moi (cu lungimea de 1,0 m) - 294,97 lei pentru un metru ster (421,39 lei/ m3). “În procesul lucrărilor de exploatare a masei lemnoase, în afară de cele care includ doborârea şi fasonarea sortimentală se execută şi lucrări suplimentare (colectare, transportare etc.), costul cărora este inclus în preţul final de comercializare a lemnului. Cele mai solicitate specii pentru foc rămân a fi cele tari - salcâmul, stejarul, frasinul”, a specificat Viorica Caciuc.

Odată cu lucrările de colectare a lemnului, în această toamnă Agenția „Moldsilva" va crea culturi silvice în fondul forestier pe o suprafață de aproximativ 540 ha din totalul de 934 ha, preconizat pentru anul curent, 394 de ha fiind plantate în primăvară. Noile culturi silvice vor fi create în funcţie de mai multe criterii (regiune, climă, factori de mediu), în conformitate cu recomandările Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Uriașii cu un singur text (I)

Există autori care reușesc să se impună ca mari scriitori cu un singur volum sau chiar un singur poem. Însă lucrurile nu stau întotdeauna atât de simplu pe cât pare.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md