Astăzi 24 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 23 Ianuarie 2018
Abonamente

Actualitate 6 Septembrie 2017, ora 16:47

Cât de greu se recuperează copiii cu autism provocat de televizor și tabletă

Marime Font

Timpul petrecut de copii în faţa televizorului sau a tabletelor le poate afecta sănătatea. Specialiştii au descoperit la copii care petreceau mai mult de patru ore pe zi în mediul virtual o nouă formă de autism. Descoperită la timp poate fi tratată, iar copiii pot reveni în câteva luni la o viaţă normală.


 

Comportament hiperactiv şi lipsă de comunicare şi reacţie atunci când era strigat. Copilul Anei Micu, în vârstă de doi ani, a fost diagnosticat cu o formă de autism provocată de statul prea mult în faţa televizorului şi a telefonului mobil.„Copilul fiind foarte agitat, aceasta a fost scăparea noastră, întâi telefonul, să stea cuminte, ca eu să pot să fac treabă, să-i pregătesc mâncarea şi din cauza asta... Pe noi ne-a dărâmat acest diagnostic. La mine în familie toată lumea spunea: lasă-l că-i mic, lasă-l să crească. Eu am ştiut că e oproblemă”, spune Ana Micu.

Specialiştii au făcut cercetări, iar în urmă cu cinci ani au descoperit la copiii care stăteau în faţa televizorului mai mult de patru ore pe zi o nouă formă de autism - autismul virtual.

„Am observat că cei care se recuperau foarte repede erau acei copii care aparent aveau comportamente specifice copiilor cu autism, dar recuperarea se realiza în câteva luni, faţă de copiii cu autism clasic unde trebuia să muncim foarte mult, ani de zile”, spune Marius Zamfir, psiholog.

Accesul la mediul virtual îi afectează în special pe copii sub trei ani, care pot fi afectaţi de autismul virtual.

„Timpul petrecut în faţa televizorului este un timp în care copilul nu este nici afectiv stimulat, nici senzorial. Până în doi ani copilul nu trebuie să interacţioneze cu această media, după doi ani - maximum o jumătate de oră pe zi, apoi se creşte la o oră jumătate, două. Însă timpul petrecut în faţa televizorului să fie împreună cu părintele”, spune Gheroghe Virgiliu, biofizician.

Dacă nu se intervine la timp, înainte de vârsta de 2--3 ani, problemele se pot accentua iar recuperarea va fi cu mult mai dificilă. 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Ianuarie 2018, ora: 13:42

Silvia Radu se duce la Iași să sărbătorească UNIREA

Silvia Radu se duce la Iași să sărbătorească UNIREA Din editia print

Primarul general interimar al capitalei, Silvia Radu, va participa miercuri, 24 ianuarie 2018, la evenimentele consacrate sărbătoririi a 10 ani de la semnarea Acordului de înfrăţire între municipiile Iaşi şi Chişinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Ianuarie 2018, ora: 08:22

Anul nou cu pomul vechi

Anul nou cu pomul vechi Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 23 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

O cultură – două țări?

Spunem anul centenar, spunem o cultură și două țări, spunem Eminescu poet național. Cum împăcăm toate aceste afirmații cu realitatea? Greu.

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Ianuarie 2018, de Răzvan Munteanu

Mass-media și securitatea națională. Lecția Belarusului

„Ucrainizarea” ar putea deveni o amenințare și pentru alte țări din regiune

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul