Astăzi 18 Noiembrie 2017, Sâmbătă - Ultima actualizare la 17 Noiembrie 2017
Partidul Liberal
Abonamente

Eveniment 24 Septembrie 2015, ora 07:07    Din editia print

Reportaj din Căzănești - satul cu cei mai mulți abonați TIMPUL

Marime Font

Foto: ramin mazur

De obicei îi cunoaștem pe unii cititori de-ai noștri prin scrisorile pe care ni le trimit sau cu care discutăm la telefon, când ne sună să-și spună păsul.  

La aniversarea a 14-a a ziarului, ne-am gândit să-i cunoaștem în față pe unii dintre ei. Și ca să reducem raza de căutare, am ales localitatea cu cei mai mulți abonați ai noștri – satul Căzănești, raionul Telenești.

Numele localității a mai apărut în presă. Se datorează faptului că aici se află ultima hidrocentrală de pe Răut. Desigur, acum au rămas doar niște ruine, dar chiar și așa construcția, ce ar putea fi un monument industrial veritabil, este o curiozitate pentru străini. Drumul drept ce duce spre sat de la șoseaua Sărătenii Vechi-Soroca (exact, cea reparată de americani), este mărginit de plopi. Se spune că actorul Boris Bechet a sădit câțiva din ei în copilărie. Altă curiozitate este un turn neobișnuit ce se ridică la o margine de sat. O fi o rămășiță a unui conac boieresc. Dar pe lângă aceste crâmpeie ale trecutului, satul Căzănești este bogat cu oameni activi, intelectuali, care știu ce se întâmplă în țară și încearcă să facă ceva pentru comunitatea în care locuiesc. Asistenta medicală Cristina Gandrabur este unul din aceștia. Ea a creat un centru de urgență în sat, care deservește alte 14 localități din zonă. „Suntem o echipă de asistenți medicali, avem experiență. Lumea ne stimează. Problema sunt salariile foarte mici”, recunoaște dna Cristina, care deține și funcția de consilier local. Apoi adaugă „Știți ce fericiți suntem că drumul spre Soroca a fost renovat?! Dacă avem un pacient grav bolnav, ajungem repede cu el la raion”. Asistenta medicală citește de ani buni ziarul TIMPUL și, prin urmare, este la curent cu ultimele știri. „Răsfoiesc ziarul, în special duminica. Îl iau câteodată și la serviciu. Aș vrea mai multă informație despre activitatea Guvernului. Nu sunt de acord cu ce se întâmplă la Chișinău. La proteste nu am fost, și nici nu am să merg. Ceea ce fac protestatarii e o greșeală, care nu ne va duce departe. În același timp, Adrian Candu spune că s-au făcut greșeli, dar asta nu schimbă nimic. Europenii varsă bani aici, dar lumea tot e săracă”, se dă cu părerea asistenta medicală.
Cristina Gandrabur

„Mă trezesc noaptea și citesc ziarul”

Valentin Gantea ne-a deschis poarta bine dispus. Cum m-a văzut, a zis că în realitate par mai slab decât în poza din ziar. Ne-a invitat în ograda măturată, bine îngrijită, în care toate erau la locul lor. Strugurii erau deja culeși, iar mustul fierbea undeva într-un butoi. Moș Valentin a fost profesor de fizică și matematică. Vorbește o română aleasă și nu ezită să mai bage câte o glumă. În timp ce discutăm, amintirile despre elevi și colegi intervin în mod spontan. Când aducem vorba de ziarul TIMPUL, gospodarul devine serios. „Nu mai țin minte de când îl citesc. Uneori mă trezesc și noaptea să-l mai frunzăresc. Dar altceva ce am să fac? Îi știu pe toți autorii pe de rost. „Groapa cu lei” al lui Constantin Tănase am citit-o dintr-un capăt în altul. Dorința mea este să fiți cum sunteți”, spune bătrânul. Rămas fără consoartă, Valentin Gantea se mândrește că are niște copii cumsecade. „Vin, mă telefonează. Asta mă mai ține”, spune mulțumit fostul pedagog.


Valentin Gantea a primit ordinul „Gloria Muncii” în 2011

Un bucureștean la Căzănești

Pe soții Luiza Rusu și Liviu Lucian Balaban i-am surprins porăind pe la bucătărie. Venea de acolo un miros îmbătător de legume. Făceau salată Salsa, după o rețetă decupată din TIMPUL. Povestea lor e foarte interesantă. Ea a lucrat 25 de ani însoțitoare de bord la compania Aeroflot, apoi Air Moldova. A făcut parte din echipajele care i-au însoțit pe Mircea Snegur și Andrei Sangheli în deplasările lor internaționale. Iar el e un bucureștean get-beget, care din dragoste a lăsat capitala României și s-a stabilit la Căzănești. De fapt, rădăcinile sale i se trag chiar din sat. „Mama mea e de aici, dacă mi-ar fi spus cineva cu vreo 30 de ani în urmă că am să mă stabilesc în satul mamei mele, i-aș fi spus că-i nebun”, spune Liviu Balaban. De patru ani deja este cetățean al Republicii Moldova, dar a trebuit să aștepte ani, până i-a fost acordată. „În relațiile moldo-române e loc de mai bine. Sperăm să se construiască conducta de gaz Iași-Chișinău”, își împărtășește așteptările cititorul nostru. „Văd că în România s-au schimbat lucrurile, se vede că românii au intrat în UE. Și Bucureștiul e mai frumos”, adaugă dna Luiza. În acest context, ei susțin protestele de la Chișinău și dorința oamenilor de a-i demite pe guvernanți, pentru ca Europa să fie mai aproape de țara noastră.


Soții Luiza Rusu și Liviu Lucian Balaban

Am fi dorit să întâlnim mai mulți cititori de-ai noștri, dar, bineînțeles, o zi de muncă are numai 8 ore. De aceea, prin intermediul cuvântului scris, am vrea să mulțumim pe toți cititorii noștri pentru încredere și fidelitate. Noi scriem pentru voi!

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 17 Noiembrie 2017, ora: 09:39

Alexandru Tănase: Dacă referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă nu va trece, va fi o înfrângere usturătoare pentru Igor Dodon

Alexandru Tănase: Dacă referendumul de demitere a lui Dorin Chirtoacă nu va trece, va fi o înfrângere usturătoare pentru Igor Dodon

Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni la Impact TV. Tănase a declarat că nu va merge la referendum. 

( ) Citeşte tot articolul

 


 

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Din lac în puț

Atunci când se ivește prilejul să călătoresc, fie şi pentru câteva zile, prefer să mă rup de tot ce se întâmplă în R. Moldova. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul