Economie

Cazul Lukoil: Parlicov descrie schemele de evaziune fiscală la care ar fi recurs companii din Republica Moldova

 „Din ceea ce cunosc eu şi analizând care ar fi posibilele mecanisme, pot spune că sunt posibile două modalităţi. În primul rând ar putea exista o modalitate prin care nu se contabilizează întregul volum care este produs de rafinărie şi atunci o parte din volumele vândute, pentru a ajunge în vânzare pe pieţele străine, trebuie să fie importate prin contrabandă. Însă riscurile aplicării unui astfel de scenariu ar fi foarte mari pentru Lukoil. Nu trebuie să uităm că aceasta este totuşi o companie cotată la bursele internaţionale iar comerţul cu Republica Moldova este infim în comparaţie cu întreaga cifră de afaceri a Lukoil. Şi în acest caz, practicile infracţionale, odată descoperite, ar aduce prejudicii enorme companiei. De aceea, o astfel de schemă este foarte puţin probabilă”, a declarat Victor Parlicov, într-un interviu pentru eco.md.

Fostul director ANRE a mai adăugat că o altă modalitate de evitare a fiscului este utilizarea aşa ziselor scheme de optimizare fiscal. „De regulă, companiile transnaţionale care au activităţi pe diferite pieţe, prin structuri controlate în diferite ţări îşi lasă profitul în ţâri cu regimuri fiscale relaxate. Şi utilizarea aşa numitelor zone off-shore, care în legislaţia noastră nici nu sunt definite, este o practică destul de frecventă, mai ales în această parte a Europei. Schema este următoarea: o subsidiară a companiei vinde produsul unei companii, stabilite în una din aceste zone, acolo rămâne marea parte a adaosului comercial şi la un preţ mult mai mare aceasta se exportă spre pieţele de desfacere propriu zise. Astfel, partea cea mai mare a profitului rămâne la intermediarii respectivi din zonele cu regim fiscal lejer. Despre această problemă s-a vorbit nu o singură dată şi la noi şi ea nu vizează doar piaţa produselor petroliere. Schemele respective sunt aplicabile în cazul tuturor produselor de import”, a mai explicat Parlicov.

El a mai adăugat că unele instituții din țara noastră nu își îndeplinesc suficient de bine misiunea și că în acest caz nu doar ANRE este responsabilă de gestionarea situației.

„Există instituţie responsabilă de evaziune fiscală. Apoi există instituţie responsabilă de combaterea crimelor economice. Există Consiliul Concurenţei, activitatea căruia nu vizează off-shorurile însă vizează practicile anticoncurenţiale de pe piaţa internă, unde de asemenea nu totul este perfect. Toate aceste instituţii trebuie să-şi facă treaba şi, din cauza că nu şi-o fac, cineva consideră că trebuie schimbată legea şi pusă responsabilitatea pe o altă instituţie, în cazul nostru ANRE. Să încercăm să rezolvăm toate problemele de pe piaţa produselor petroliere prin intermediul unei metodologii ANRE (importul prin off-shoruri este una, coordonarea preţului este altceva, tichetele volumetrice e a treia problemă) nu este posibil. La noi s-a vorbit nu o singură dată că importurile se fac prin intermediul firmelor off-shore”, a punctat el.

”Cazul actual îmi aminteşte despre contrabanda la vama moldo-română, când, în România, o tură întreagă de vameşi a fost arestată pentru că au fost implicaţi în contrabandă iar în Republica Moldova n-a existat nicio reacţie, deşi, evident, contrabanda nu putea avea loc fără concursul moldovenilor”, a adăugat Parlicov.

Amintim că pe 2 octombrie procurorii din România au făcut percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei  (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

A doua zi Lukoil a început procedurile de oprire a producţiei rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti.

Republica Moldova, implicată în scandalul Petrotel-Lukoil din România

Recent, Vladimir Nekrasov, prim-vicepreşedinte pe rafinare, marketing şi distribuţie al grupului petrolier rusesc Lukoil a declarat că autorităţile vamale, dar şi unele companii din Republica Moldova ar fi implicate în evaziunea fiscală la Petrotel-Lukoil din Ploieşti, România.

Sursa: agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *