Astăzi 20 Ianuarie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 13:57
Abonamente

Actualitate 14 Ianuarie 2018, ora 10:54

Ce ne face să devenim stângaci sau dreptaci

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Preferinţa pentru folosirea mâinii stângi sau drepte apare încă din pântece, în jurul celei de-a opta săptămâni de sarcină, conform scanărilor cu ultrasunete realizate de specialişti.

Anterior s-a presupus că diferenţele dintre activitatea genetică a emisferei drepte şi stângi a creierului ar putea fi responsabile pentru folosirea, cu preponderenţă, a unei mâini.

Preferinţa pentru mişcarea mâinii stângi sau drepte se dezvoltă în uter în săptămâna a opta a sarcinii, în conformitate cu scanările cu ultrasunete efectuate în anii 1980.Începând cu a 13-a săptămână de sarcină, copiii nenăscuţi preferă să-şi sugă fie un deget de la mâna dreaptă, fie unul de la mâna stângă, potrivit Indy100.com Anul trecut, cercetatorii de la Ruhr-Universitat Bochum, din Germania, care au analizat expresia genei în măduva spinării, în timpul celei de-a douasprezecea săptămâni de sarcină, au stabilit că în măduva spinării se găseşte originea preferinţei noastre pentru o mână anume.

Mişcările braţelor şi mâinilor sunt pornite prin motorul cortexului de la creier, care transmite un semnal corespunzător măduvei spinării. Aceasta transformă comanda într-o mişcare.

Cortexul motor, cu toate acestea, nu este conectat la maduva spinării de la început, iar opţiunea de mână are loc înainte de a se forma conexiunile.

Acesta este motivul pentru care cercetătorii cred că preferinţa pentru o mână este decisă în coloana vertebrală.

Cercetarea a fost publicată în februarie 2017 în jurnalul eLife şi finanţată de Fundaţia Germană de Cercetare.

Rezultatele cercetărilor au fost compilate de o echipă condusă de lectorul Dr. Sebastian Ocklenburg, Judith Schmitz şi prof. Dr. H. C. Onur Güntürkün.

Sursa: Adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md