Astăzi 20 Octombrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 18:57
Abonamente

Actualitate 21 Septembrie 2017, ora 09:07

Ce nu e bine să-i faci bebelușului înainte de botez

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Cazul bebelușului de o lună, care a murit după ce a fost scufundat în cristelniță, în timpul botezului, a șocat și a speriat mulți părinți tineri. Click! a vorbit cu un medic primar ORL care a explicat la ce e bine să fim atenți înainte de botezul copilului.

Sâmbătă, în localitatea ieșeană Curături a avut loc o nenorocire! O zi care ar fi trebuit să fie poate cea mai fericită pentru o familie de localnici s-a transformat într-un coșmar, după ce copilașul de doar o lună a murit în urma botezului.

Sosiți la biserică, părinții copilașului au vrut să-l liniștească pe micuțul care plângea încontinuu. Au decis să-l hrănească cu lapte. Apoi, a început slujba de botez și scufundarea în cristelniță. La câteva minute după ce a fost scos din apa sfântă, micuțul s-a învinețit și n-a mai respirat. Deși s-a încercat resuscitarea sa minute în șir, copilul nu a mai putut fi scos din stopul cardio-respirator, fiind declarat decedat.Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor, Marian Timofte, citat de ziaruldeiasi.ro, „s-ar fi găsit în gura copilului lapte”.

La rândul său, conducerea IML Iași, locul în care s-a efectuat necropsia micuțului, a anunțat că, după prima analiză - cea macroscopică - nu se poate preciza ce a dus la decesul copilului. Legiştii au mai transmis că vor efectua şi un examen microscopic ale cărui rezultate vor fi evidenţiate în termen de aproape două luni. 

Dr. Miorița Toader, medic primar ORL la Spitalul pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București, le dă părinților câteva sfaturi de pus în practică înainte de botez, astfel încât să nu se producă accidente precum cel din Iași.

„Este esențial ca bebelușul să nu fie hrănit înainte de slujba de botez, deoarece, dacă regurcitează și plânge în același timp, există riscul să aspire lapte în plămâni. Așadar, ar fi bine să mănânce cu circa două ore înainte de slujbă”, spune medicul.

„Un alt lucru de care trebuie să țină cont părinții este faptul că bebelușul nu trebuie să fie răcit sau să aibă mucozități, în ziua botezului. Altfel, boala se poate agrava și, de asemenea, mucozitățile pot ajunge în plămâni”, a mai precizat dr. Toader.

„În fine, părinții trebuie să evite să boteze copilul, dacă acesta a fost vaccinat recent. Și asta, pentru că se știe că, în următoarele 2-3 zile după imunizare, pot apărea anumite efecte, precum febra, tusea, rinoreea”, a încheiat specialistul.

click.roblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 10:57

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare Din editia print

Federația Rusă susține că va reacționa promt și „simetric”, în cazul în Statele Unite renunță la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, citat de protv.ro.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md