Actualitate

Ce să faci dacă te trezeşti înainte să sune alarma şi nu vrei să fii obosit toată ziua

În dimineţi de acest fel, avem două opţiuni: ne ridicăm din pat şi începem ziua mai devreme sau ne culcăm la loc.

Însă care este alegerea cea mai bună dacă nu vrem să fim obosiţi în restul zilei?

Medicul Timothy Morgenthaler oferă răspunsul la această întrebare., sugerând să ne întrebăm în primul rând dacă somnul de care am avut parte ne este de ajuns.

Majoritatea adulţilor au nevoie de şapte sau opt ore într-o noapte, potrivit Institutului Naţional de Sănătate.

Dacă aţi dormit destul şi vă treziţi înainte să sune alarma, aceasta ar putea fi o reacţie naturală a corpului prin care vă anunţă că nevoia de somn a fost sdatisfăcută şi că vă puteţi începe ziua.

Morgenthaler spune că cea mai bună situaţie este cea în care vă puteţi trezi natural, fără o alarmă.

Pe de altă parte, dacă vă treziţi devreme, după doar câteva ore de somn, cel mai probabil ar trebui să încercaţi să mai dormiţi. Dacă vă treziţi prea devreme, pierdeţi din somnul REM, o etapă a somnului caracterizată prin mişcări oculare rapide sub pleoapele închise. Visele apar doar în această fază, iar fiecare persoană are pe parcursul unei nopţi în care doarme, între 3-5 perioade de somn REM. Ele apar la intervale de 1-2 ore şi variază ca durată. Un episod de somn REM poate dura între 5 minute şi o oră. Din durata totală a unui somn, aproximativ 20% reprezintă stadiul REM de somn. Mai mult decât atât, în acest stadiu al somnului primim energia necesară pentru a funcţiona în timpul zilei.

În general, acest timp de somn apare între orele 3 şi 7 dimineaţa, prin urmare dacă vă treziţi între orele acestea şi nu aţi dormit cel puţin şapte ore, cel mai probabil veţi fi obosit în timpul zilei, scrie The Independent. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *