Sănătate

Ce se întâmplă dacă îţi rupi o aluniţă

Până şi cele mai inofensive aluniţe se pot transformă în tumori cancerigene. Poţi să le îndepărtezi, însă numai cu aviz medical. Nu încerca niciodată să îţi rupi singură o aluniţă pentru că poţi face cancer. Dacă ţi-ai rupt o aluniţă din greşeală sau în mod voit, du-te de urgenţă la dermatolog.

Dacă resturile leziunii nu sunt indeprtatea chirurgical imediat după rupere, rişti să dezvolţi cancer, indiferent de natură aluniţei. Numărul cazurilor de cancer de piele este în creştere în ultimii ani, iar multe dintre acestea sunt provocate de ruperea aluniţelor.

Dacă ţi-ai zgâriat aluniţă, nu ai voie să foloseşti nicio crema pentru zona respectivă. Cremele sunt tratate dermatologic şi s-ar putea că soluţia aleasă să nu fie compatibilă cu pielea ta. Cremele, chiar şi cele cu scop de regenerare a pielii, conţin chimicale, parfumuri şi o serie de substanţe care pot dauna pielii. Dacă îţi curge sânge neincentat după ce ţi-ai rupt o aluniţă, înmoaie vată în spirt sanitar sau rivanol şi curată cu atenţie zona. Nu e bine să foloseşti alte produse în afară de rivanol şi spirt, avertizează medicii.

Cum afli dacă o aluniţă e cancerigenă?

Singură metodă avizată pentru a află cât de periculoasă e aluniţă ta este cu ajutorul unui aparat special numit dermatoscop. Procedura nu doare deloc şi surprinde evoluţia leziunii. În urmă unei astfel de examinări, doctorii pot spune dacă rişti să faci cancer de piele sau nu. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *