Sănătate

Ce trebuie să ştii despre adaosul de zahăr

Zahărul care se regăseşte în alimentaţie este de 2 feluri: natural şi adăugat. Zaharurile naturale sunt cele care se găsesc în alimente integrale precum fructele (fructoza) şi laptele (lactoza). Când vorbim de adaos, ne referim la acele cantităţi de zahăr care au fost puse în alimente în timpul preparării sau procesării (în fabrică).

Băuturile carbogazoase, dulciurile, bomboanele, prăjiturile, fursecurile, plăcintele şi sucurile de fructe, deserturile pe bază de lactate şi produsele din lapte (îngheţata, iaurtul cu fructe şi laptele îndulcit), cât şi produsele de patiserie sunt printre sursele majore ce conţin un adaos de zahăr. Din păcate, consumăm mari cantităţi din acest carbohidrat, de cele mai multe ori fără să ne dăm seama.

Ca să ai grijă de sănătatea ta – nu doar de siluetă – e bine să faci mici schimbări în stilul tău de viaţă, cum ar fi: să mănânci alimente integrale (şi să le eviţi pe cele procesate), să citeşti cu atenţie etichetele pentru a identifica zahărul adăugat şi să foloseşti îndulcitori naturali precum stevia.

Zahăr brun

100 g

Calorii 377

Proteine 0

Lipide 0

Carbohidraţi 97,3

Zahăr tos alb

100 g

Calorii 398

Proteine 0

Lipide 0

Carbohidraţi 99,8

Zahăr integral din trestie

100 g

Calorii 384

Proteine 0

Lipide 0

Carbohidraţi 96

Zahărul pudră

100 g

Calorii 398

Proteine 0

Lipide 0,1

Carbohidraţi 99,6

Zahăr natural de cocos

100 g

Calorii 380

Proteine 1

Lipide 0

Carbohidraţi 94

Zahăr brut 100% natural nerafinat

100 g

Calorii 406

Proteine 0

Lipide 0

Carbohidraţi 99,8

 clicksanatatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *