CSI / Rusia

Ce urmează în razboiul din estul Ucrainei? „Potrivit unor zvonuri, se pregăteşte un atac”

Svitlodarsk, mai ieri un oraş cu 12.000 de locuitori, se află la mijloc între forţele ucrainene şi pro-ruse. Membrii batalionului au îndatorirea să afle informaţii de la sursele pro-ucrainene din oraş, în vreme ce restul forţelor ucrainene se pregătesc de reluarea ostilităţilor, scrie, într-un reportaj, Kyiv Post.

Sarcina este mai dificilă decât pare la prima vedere. Doar câteva mii de oameni mai trăiesc în Svitlodarsk astăzi, şi aceştia sunt susţinători ai separatiştilor. "Practic, nu există pro-ucraineni aici", spune Tarantino, unul din comandanţii batalionului Sf. Maria, care refuză să fie identificat după numele adevărat.

Grupul de recunoaştere a vizitat cele câteva surse pro-ucrainene din oraş, care le furnizează informaţii şi "înţeleg riscurile asociate".

"Nicio persoană nu te salută, toţi se uită cu manie", observă un şofer al grupului. În mijlocul oraşului cu arhitectură sovietică tronează un steag rusesc vopsit direct pe pavaj. În acelaşi timp, în principalele magazine ale oraşului nu se mai găsesc produsele de baza. După două săptămâni de lupte de artilerie, liniştea din timpul zilei este neliniştitoare. "Eu am muncit mult timp în oraşul asta, dar azi am un sentiment rău", spune Tarantino.

Perspectiva sumbră pentru Ucraina, în ceea ce priveşte războiul cu Rusia

Unul din "informatori", un pompier din Svitlodarsk, merge des în Debalteve, controlat de separatiştii pro-ruşi, aşa că vine mereu cu informaţii proaspete. Acestea nu sunt însă mereu corecte.

"Mi-a spus că în Debalteve nu sunt forţe sau echipamente ale separatiştilor. Ştim din zborurile de recunoaştere ale dronelor că s-au acumulat forţe importante", spune Tarantino.

Poziţiile ucrainenilor şi separatiştilor sunt vizibile din turnul de deasupra staţiei de pompieri. "De acolo, ghidează artileria separatiştilor împotriva forţelor noastre. Comandantul staţiei a servit într-o unitate de artilerie", mai spune Tarantino.

Unitatea de recunoaştere pleacă de la staţia de pompieri, în vreme ce unul dintre pompieri murmură printre dinţi: "Toţi din grupul asta sunt separatişti".

Şi în Artemivsk, la 20 de kilometri de front, există aceeaşi neîncredere între forţele ucrainene şi populaţia locală. Pe baza informaţiilor obţinute de unităţi precum Sf. Maria şi serviciile secrete, mulţi separatişti au fost aruncaţi în închisoare. "Noi îi arestăm, îi ducem în închisoarea locală şi ei sunt eliberaţi a două zi. În Artemivsk, peste jumătate din forţă de poliţie susţine separatiştii", spune Tarantino.

"Separatiştii au început să ne spună Ukr-Wermacht", mai spune comandantul ucrainean.

sursa. ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *