Actualitate

CEC vrea să eficientizeze procedura de înregistrare prealabilă a alegătorilor de peste hotare

Președinta CEC, Alina Russu, a declarat că înregistrarea prealabilă ajută autoritățile să identifice regiunile sau localitățile în care se află un număr consistent de cetățeni moldoveni cu drept de vot. Pentru prima dată procedura de înregistrarea prealabilă a fost aplicată la referendumul din 2010, iar numărul celor înregistrați a constituit doar 660 de cetățeni. Pe parcurs numărul acestora a fost în creștere. La alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010 s-au înregistrat în prealabil peste 1500 de alegători aflați peste hotare, la alegerile parlamentare din 2014 – circa 2 400, iar la alegerile prezidențiale din 2016 – peste 3500 de alegători.

Alexandru Balmuș, șef de direcție în cadrul CEC, a declarat că, accesând aplicația, alegătorul trebuie să se autentifice introducând IDNP-ul și data nașterii. Autentificându-se, persoana indică locul unde se află, dacă are domiciliu temporar sau permanent, secția de votare din imediata apropiere, dar și adresa electronică la care ulterior alegătorul va primi confirmarea privind înregistrarea sa prealabilă. Cetățenii care s-au înregistrat în prealabil sunt radiați din lista electorală de bază după locul de domiciliu din Moldova. Această radiere este temporară și este valabilă doar pentru un singur scrutin.

Avocatul Eduard Digore a declarat că deocamdată nu este clară finalitatea acestui mecanism, pentru că din moment ce cetățeanul poate vota fără a se înregistra în prealabil, acesta refuză să se complice cu această procedură. În opinia sa, există o frică printre cetățeni să ofere autorităților acces la informațiile cu caracter personal: cine este, unde se află, pentru cât timp etc. Avocatul a mai spus că cetățeanul trebuie informat referitor la rolul înregistrării. La fel, trebuie decise asupra caracterului unor rubrici – fie obligatoriu, fie facultativ.

Membrul CEC, Sergiu Gurduza, a menționat că aplicarea acestei proceduri la scrutinele precedente și-a demonstrat ineficiența și ar fi cazul să se renunțe la ea. Or, la ultimul scrutin numărul celor înregistrați în prealabil a fost nesemnificativ raportat la numărul celor care s-au prezentat la urne. Potrivit lui, o altă soluție ar putea fi comasarea acestui sistem cu evidența consulară a Ministerului de Externe, iar aceste date să aibă un statut permanent.

Comisia Electorală îndeamnă ONG-urile și cetățenii aflați peste hotare să vină cu sugestii pentru îmbunătățirea aplicației online pentru înregistrarea prealabilă la adresa electronică a CEC.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *