CSI / Rusia

Cei doi piloţi ruşi, al căror avion a fost doborât au fost împuşcaţi de o grupare a etnicilor turci din Siria

Informaţia provine de la o grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria. Potrivit acestei surse, cei doi piloţi militari ruşi care s-au catapultat au fost împuşcaţi mortal, cât timp se aflau în aer.

"Cei doi piloţi au fost recuperaţi, morţi. Camarazii noştri au deschis focul şi i-au omorât în aer", a declarat Alpaslan Celik, adjuctul comandantului brigăzii etnicilor turci din localitatea siriană Yamadi, prezentând un fragment dintr-o paraşută.

Potrivit dreptului internaţional, deschiderea focului împotriva unui paraşutist aflat în aer este interzisă.

Gruparea insurgentă care şi-a asumat uciderea celor doi ruşi este formată din membri ai comunităţii etnice turce care trăieşte în nordul Siriei (lângă frontierele Turciei), în Irak şi în unele ţări arabe. Etnia turcă nu are legături cu grupurile comunitare turkmene, care sunt majoritare în Turkmenistan, Afganistan, Iran şi alte zone din centrul Asiei.

Turcia a doborât, marţi dimineaţă, un avion de vânătoare rus de tip Suhoi Su-24. Cei doi piloţi s-au catapultat şi au căzut în nordul Siriei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că vor exista "consecinţe grave" în urma incidentului. Doborârea avionului militar rus de către Turcia reprezintă "o crimă" comisă de "complici ai teroriştilor", a declarat Vladimir Putin, avertizând că Rusia nu va tolera astfel de atacuri.

Generalul (r) Dan Voinea, procuror militar, a declarat pentru România Liberă că, în opinia lui, împuşcarea celor doi piloţi ruşi "pare a fi o infracţiune de omor, chiar dacă avionul a fost considerat inamic" de către Turcia. "Cele două ţări, Rusia şi Turcia, nu sunt în război, sunt chiar aliate, într-un fel, împotriva ISIS. Piloţii care se paraşutau erau deja într-o situaţie critică, pentru că încercau să se salveze dintr-un avion atacat", a explicat generalul (r) Voinea. În opinia acestuia, doborârea avionului rusesc, urmată de împuşcarea celor doi piloţi, reflectă "o anumită antipatie" între Turcia şi Rusia.

Pe de altă parte, incidentul grav dintre cele două ţări a fost favorizat şi de existenţa unei populaţii de etnici turci, în Siria, la frontiera cu Turcia, populaţie care se poate simţi ameninţată de raidurile Rusiei în Siria. La rândul ei, Turcia se poate simţi responsabilă pentru securitatea etnicilor turci din Siria, explică Dan Voinea.

Împuşcarea în aer, în timp ce se paraşutau, a celor doi piloţi ruşi a fost deja revendicată de o grupare a etnicilor turci care trăiesc în Siria.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *