Astăzi 25 Septembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la ora 14:28
Abonamente

Actualitate 17 Iunie 2017, ora 11:56

Cei mai buni cunoscători de limbă germană au fost premiați

Marime Font

Elevii, studenţii, dar și cei mai buni profesori de limbă germană din Moldova, care au participat la mai multe concursuri şi burse oferite de Ambasada Germaniei la Chişinău, au fost premiaţi vineri, 16 iunie. Astfel, elevii şi studenţi au primit premii şi diplome pentru că au participat la concursul literar „O zi împreună cu selecționata de fotbal a Germaniei”. De asemenea, au fost oferite 20 de burse ale Serviciului German pentru Schimburi Academice (DAAD), dar şi 17 diplome de limbă germană DSD. În acest an, în premieră au fost acordate și patru premii celor mai buni profesori de limbă germană. 

Premiile, printre care și cărți, le-au fost înmânate participanţilor de către ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Ulrike Knotz. Oficiala a declarat că în Republica Moldova învățarea unei limbi străine facilitează stabilirea de noi contacte și apariția noilor oportunități. „Merită să se învețe limba germană nu doar pentru posibilitățile frumoase din câmpul muncii, ci și din considerentul că acest fapt va facilita accesul la un spațiu cultural deosebit”, a adăugat ambasadoarea.

Ina Culibeachina, profesoară de limbă germană la Liceul Teoretic „Nicolai Gogol” din Bălți și câștigătoarea premiului destinat celor mai buni profesori, spune că limba germană este limba care mereu tinde să arate de ce ar fi necesar să o cunoști. Totodată, rezultatele muncii profesorilor se reflectă în rezultatele elevilor care iau locuri premiante inclusiv la concursurile de astăzi.Oxana Chira, profesoară la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, ține cursul de limbă germană de 16 ani. Ea spune că avantajul cunoașterii limbii germane este faptul că deschide noi oportunități de muncă, inclusiv în companiile germane deschise în Moldova. Iar mulți dintre absolvenții universității aleg să plece în Germania unde își continuă studiile făcând o a doua facultate.

Eleva Liceului Teoretic „Nicolai Gogol” din Bălți, Cătălina Staver, învață de patru ani limba germană și este una dintre premiante la concursul literar. „Am scris că fotbaliștii făceau parte dintr-o joacă de calculator. Am o prietenă din Elveția care este membră a unei echipe de fotbal și ea m-a invitat la un antrenament de al ei, probabil și asta m-a inspirat. În viitor vreau să continui studiile în Germania sau în Elveția pentru că îmi place foarte mult limba germană”, a spus Cătălina Staver.

Cristian Șchiopu, absolvent al Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, va avea posibilitatea să plece peste hotare pentru a-și perfecționa cunoștințele de limbă germană. El spune că nicio limbă nu este complicată atât timp cât găsești mijloace interactive de a o învăța. „Pe lângă facultate este un hobby de-al meu să practic limbile străine, consider că o persoană care ar dori să se dezvolte multilateral ar trebui să posede limbile străine și în special limba germană care este de o importanță grandioasă. Prietenii mei uneori mă urăsc pentru că ei vorbesc limba română, dar eu mai discut cu ei în limba germană, eu vorbesc în altă limbă cu ei pentru a o nu uita”, a adăugat Cristian Șchiopu.

În cadrul celei de-a III-a ediții a sărbătorii de vară a limbii germane au fost premiați aproximativ 100 de participanți.

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 11:45

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

Trei minori reținuți după ce au furat un automobil parcat pe o stradă din Chișinău

 Trei minori au fost reținuți de poliție după ce ar fi furat o mașină de la niște locuitori ai orașului Chișinău.

Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Septembrie 2017, ora: 11:06

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

CUTREMUR de 4,3 în VRANCEA

Un cutremur de 4,3 pe Richter s-a produs, luni, în zona seismică Vrancea, anunță INFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Septembrie 2017, ora: 09:03

CEAȚĂ și maxime de 16 grade. Noaptea, temperatura va coborî sub 5 grade. Cum va evolua vremea în Chișinău în următoarele 10 zile / INFOGRAFIC

CEAȚĂ și maxime de 16 grade. Noaptea, temperatura va coborî sub 5 grade. Cum va evolua vremea în Chișinău în următoarele 10 zile / INFOGRAFIC

Prognoza meteo pentru astăzi ested e cer variabil, noaptea şi dimineaţă izolat va fi ceaţă. Presiunea atmosferică va fi normală. În cursul nopţii, în nord se aşteaptă 8 grade, iar ziua vor fi 22 de grade.

( ) Citeşte tot articolul


Constantin Tănase 25 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Să i-o spui lui mutu

Eu sincer nu aș vrea ca să mai fim prostiți o dată de cel care acum ni se prezintă drept „al nostru Vlad Filat”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Gândul la moarte – sănătatea sufletului?

Probabil unii dintre voi știți că Sfinții Părinți ne-au îndemnat întotdeauna să fim cu gândul la moarte ca să ne păzim sufletele. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Mica adunare socialistă din Cahul, Bălți și Anenii Noi

Și atunci când zic că n-am să mai scriu despre Igor Dodon întotdeauna greșesc, pentru că intemperiile politice create de către el nu au sfârșit. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Suntem ca niște nasturi prost încheiați...

Tabloul politic din R. Moldova din ultima vreme îmi amintește de versul „Ce ne unește, ne și desparte". 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md