Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Noiembrie 2017
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 17 Iunie 2017, ora 11:56

Cei mai buni cunoscători de limbă germană au fost premiați

Marime Font

Elevii, studenţii, dar și cei mai buni profesori de limbă germană din Moldova, care au participat la mai multe concursuri şi burse oferite de Ambasada Germaniei la Chişinău, au fost premiaţi vineri, 16 iunie. Astfel, elevii şi studenţi au primit premii şi diplome pentru că au participat la concursul literar „O zi împreună cu selecționata de fotbal a Germaniei”. De asemenea, au fost oferite 20 de burse ale Serviciului German pentru Schimburi Academice (DAAD), dar şi 17 diplome de limbă germană DSD. În acest an, în premieră au fost acordate și patru premii celor mai buni profesori de limbă germană. 

Premiile, printre care și cărți, le-au fost înmânate participanţilor de către ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Ulrike Knotz. Oficiala a declarat că în Republica Moldova învățarea unei limbi străine facilitează stabilirea de noi contacte și apariția noilor oportunități. „Merită să se învețe limba germană nu doar pentru posibilitățile frumoase din câmpul muncii, ci și din considerentul că acest fapt va facilita accesul la un spațiu cultural deosebit”, a adăugat ambasadoarea.

Ina Culibeachina, profesoară de limbă germană la Liceul Teoretic „Nicolai Gogol” din Bălți și câștigătoarea premiului destinat celor mai buni profesori, spune că limba germană este limba care mereu tinde să arate de ce ar fi necesar să o cunoști. Totodată, rezultatele muncii profesorilor se reflectă în rezultatele elevilor care iau locuri premiante inclusiv la concursurile de astăzi.Oxana Chira, profesoară la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, ține cursul de limbă germană de 16 ani. Ea spune că avantajul cunoașterii limbii germane este faptul că deschide noi oportunități de muncă, inclusiv în companiile germane deschise în Moldova. Iar mulți dintre absolvenții universității aleg să plece în Germania unde își continuă studiile făcând o a doua facultate.

Eleva Liceului Teoretic „Nicolai Gogol” din Bălți, Cătălina Staver, învață de patru ani limba germană și este una dintre premiante la concursul literar. „Am scris că fotbaliștii făceau parte dintr-o joacă de calculator. Am o prietenă din Elveția care este membră a unei echipe de fotbal și ea m-a invitat la un antrenament de al ei, probabil și asta m-a inspirat. În viitor vreau să continui studiile în Germania sau în Elveția pentru că îmi place foarte mult limba germană”, a spus Cătălina Staver.

Cristian Șchiopu, absolvent al Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, va avea posibilitatea să plece peste hotare pentru a-și perfecționa cunoștințele de limbă germană. El spune că nicio limbă nu este complicată atât timp cât găsești mijloace interactive de a o învăța. „Pe lângă facultate este un hobby de-al meu să practic limbile străine, consider că o persoană care ar dori să se dezvolte multilateral ar trebui să posede limbile străine și în special limba germană care este de o importanță grandioasă. Prietenii mei uneori mă urăsc pentru că ei vorbesc limba română, dar eu mai discut cu ei în limba germană, eu vorbesc în altă limbă cu ei pentru a o nu uita”, a adăugat Cristian Șchiopu.

În cadrul celei de-a III-a ediții a sărbătorii de vară a limbii germane au fost premiați aproximativ 100 de participanți.

Sursa: ipn.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul