CSI / Rusia

Cel mai mare muzeu din lume lăsat fără pază: Ministerul de Interne de la Moscova concediază paznicii

Decisă în urmă cu câteva zile din motive bugetare, concedierea a 10% din personalul poliţienesc al Ministerului de Interne, care devine efectivă din luna noiembrie, ar urmă să afecteze în primul rând paznicii repartizaţi muzeelor ruseşti, între care şi Ermitajul, potrivit AFP.

Directorul muzeului, Mihail Pokrovski, a lansat un semnal de alarmă printr-o scrisoare adresată Ministerului rus al Culturii, estimând că reducerea numărului de paznici creşte riscurile furturilor din colecţia muzeului, cea mai importantă din Rusia şi una dintre cele mai bogate din lume.

Operele de artă riscă, de asemenea, să fie avariate: la jumătatea lunii august, militanţi ortodocşi au distrus lucrări pe care le considerau "blasfematorii" ale unui sculptor sovietic avangardist, prezentate într-o sala de expoziţie din centrul Moscovei, a amintit el.

Ermitajul, fondat în 1764 de împărăteasa Ecaterina a ÎI-a, este cel mai mare muzeu din lume că număr de obiecte expuse: peste 60.000 de piese sunt prezentate în cele aproape 1.000 de săli, în timp ce aproape trei milioane de obiecte sunt păstrate în rezervele muzeului.

Peste trei milioane de vizitatori trec anual pragul acestui muzeu care adăposteşte o vastă colecţie de capodopere datând din Antichitate până la opere ale unor mari maeştri europeni.

În 2007, o anchetă preliminară stabilise că numeroase piese lipseau din depozitele Ermitajului, între care circa 200 de bijuterii furate de angajaţii săi.

În total, aproape 250.000 de obiecte au fost furate sau pierdute din muzeele din Rusia, a relevat în 2010 Ministerul rus al Culturii, potrivit rezultatelor unui audit efectuat trei ani.

Decizia Ministerului de Interne de a reduce efectivele paznicilor afectaţi muzeelor le-ar putea forţă pe acestea să angajeze societăţi de securitate private, cu fiabilitate incertă, şi-a exprimat regretul Uniunea Muzeelor din Rusia într-un comunicat publicat pe site-ul propriu.

sursa: ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *