Ultima oră

Certificatul de căsătorie dintre Napoleon şi Josephine, vândut la licitaţie cu 437.500 de euro

Acest document unic, care provine din arhiva împărătesei Josephine, semnat în după-amiaza zilei de 8 martie 1796, era estimat între 80.000 de euro şi 100.000 de euro. Actul a fost achiziţionat de Muzeul Scrisorilor şi Manuscriselor din Paris, a precizat casa organizatoare.

Primul articol al contractului de căsătorie care a unit destinele lui Napoleon I şi Marie Josèphe Rose Tascher de La Pagerie, cunoscută şi sub numele Joséphine de Beauharnais, stipulează că "nu va exista nicio comuniune de bunuri între viitorii soţi".

În consecinţă, "viitorii soţi nu vor fi deloc legaţi unul de celălalt prin datorii şi ipoteci".

Ceremonia de căsătorie dintre Bonaparte şi Joséphine a avut loc pe 9 martie 1796, iar certificatul a fost înregistrat la Paris pe 18 martie 1796.

Alte două manuscrise importante au fost achiziţionate de Muzeul Scrisorilor şi Manuscriselor din Paris în carul aceleiaşi licitaţii.

Ordinul de arestare pentru trădare şi ordinul de eliberare, emis 11 zile mai târziu, pe numele lui Bonaparte în timpul Convenţiei, în datele de 9 şi 20 august 1794, au fost cumpărate cu 118.750 de euro (taxe incluse). Lotul era estimat între 60.000 şi 80.000 de euro.

O scrisoare semnată de pictorul Jacques-Louis David care include o cerere de modificare a capodoperei sale, "Le Sacre de Napoléon", expusă la Muzeul Luvru, a fost adjudecată cu 93.750 de euro (taxe incluse). Documentul era estimat între 20.000 şi 30.000 de euro.

"Nu s-ar putea spune că regele îşi exprima o dorinţă fără ca eu să nu îmi iau obligaţia de a o satisface", spunea în acea scrisoare pictorul Jacques-Louis David, care a reprezentat-o în celebrul său tablou, la cererea lui Napoleon I, pe mama sa Letizia Bonaparte. Aceasta, ostilă lui Joséphine, a lipsit în realitate de la încoronarea lui Napoleon, pe 2 decembrie 1804.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *