Astăzi 22 Octombrie 2017, Duminică - Ultima actualizare la ora 01:41
Abonamente

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 20 Martie 2017, ora 18:16

Chișinăul caută un nou loc pentru groapa de gunoi

Marime Font

Autorităţile Capitalei caută loc pentru amenajarea unei gropi de gunoi, care va funcţiona până la redeschiderea platformei de la Ţânţăreni. Primăria este gata să plătească anual proprietarului de teren 10 milioane de lei.

Noul spaţiu trebuie identificat până în data de 1 mai. Este condiţia impusă printr-un memorandum de localnicii din Bubuieci, care obligă municipalitatea ca în termen de 45 de zile să închidă groapa de gunoi de lângă sat.

Acordul a fost semnat după două zile de proteste ale oamenilor din localitate. Aceşti au blocat accesul autospecialelor la platforma de colectare a deşeurilor.Primarul Capitalei speră că va identifica un teren nou de depozitare a deşeurilor pentru a evita scandalul cu localnicii din Bubuieci.

"Chiar dacă oamenii nu ar fi ieşit la Bubuieci, într-o lună sau două am fi fost în aceeaşi situaţie. Este o propunere valabilă pentru oricine în raza a 50 de kilometri de Chişinău. Aşteptăm să vedem ce propuneri vor fi, chiar sunt curios, însă presupunerea noastră este că nu va propune nimeni, din cauză că se consideră că să ai o gunoişte în apropiere sau în raza localităţii este ca şi cum ar fi o ruşine."

Oamenii din sat spun că nu vor ceda şi ameninţă cu noi proteste în cazul în care nu se vor respecta condiţiile memorandumului semnat.

"Problema rămâne încă încordată. Nici nu se discută că localnicii de la Bubuieci, de la Ciocana şi cei de la Botanica că s-au stins şi nu mai solicită nimic"

Timp de şase ani de când activează groapa, aici s-au adunat peste şapte milioane de metri cubi de gunoi. Mirosul înţepător de la gunoiul adunat, le afectează sănătatea, spun localnicii.

"Toată lumea e bolnavă. La 50 de ani se duc toţi la cimitir. Fratele meu de cinci ori a avut pneumonie"

"Dacă o să închidă şi o să cureţe, să prelucreze o să fie bine, fără miros. Curăţenie trebuie de făcut"

"Noi deja ne-am pierdut şi speranţa, şi încrederea. Ei numai cu promisiunea, dar nu fac nimic"

Dacă va fi identificat un teren pentru a treia groapă de gunoi, aceasta va reprezenta o soluţie pentru maximum trei ani.

Între timp, Guvernul urmează să naţionalizeze terenul pe care este amplasat platoul de colectare a deşeurilor de la Ţânţăreni.

"Sunt termeni, procese paralele – dimensiunea de implementare a proiectului şi naţionalizarea propriu-zisă. Este vorba despre luni de zile"

Rampa din Anenii Noi este singura din zona de centru a ţării care respectă toate standardele de mediu. Autorităţile au semnat un acord de finanţare cu BERD şi BEI prin care sunt alocate 14 milioane de euro pentru modernizarea gropii de gunoi de la Ţânţăreni.

Publika.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 15:46

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 14:17

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Lavrov: Armele nucleare ale SUA din Europa trebuie să revină pe teritoriul american

Scutul antirachetă care este construit de Washington în străinătate constituie o problemă esențială pentru Rusia și China, a afirmat vineri, la Moscova, ministrul de externe rus Serghei Lavrov, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Credință fără învățătură?

Un om credincios poate atinge sfințenia independent de nivelul de școlarizare sau numărul de cărți citite. Rugăciunea e școala lui.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md