Astăzi 13 Decembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:21
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 20 Martie 2017, ora 18:16

Chișinăul caută un nou loc pentru groapa de gunoi

Marime Font

Autorităţile Capitalei caută loc pentru amenajarea unei gropi de gunoi, care va funcţiona până la redeschiderea platformei de la Ţânţăreni. Primăria este gata să plătească anual proprietarului de teren 10 milioane de lei.

Noul spaţiu trebuie identificat până în data de 1 mai. Este condiţia impusă printr-un memorandum de localnicii din Bubuieci, care obligă municipalitatea ca în termen de 45 de zile să închidă groapa de gunoi de lângă sat.

Acordul a fost semnat după două zile de proteste ale oamenilor din localitate. Aceşti au blocat accesul autospecialelor la platforma de colectare a deşeurilor.Primarul Capitalei speră că va identifica un teren nou de depozitare a deşeurilor pentru a evita scandalul cu localnicii din Bubuieci.

"Chiar dacă oamenii nu ar fi ieşit la Bubuieci, într-o lună sau două am fi fost în aceeaşi situaţie. Este o propunere valabilă pentru oricine în raza a 50 de kilometri de Chişinău. Aşteptăm să vedem ce propuneri vor fi, chiar sunt curios, însă presupunerea noastră este că nu va propune nimeni, din cauză că se consideră că să ai o gunoişte în apropiere sau în raza localităţii este ca şi cum ar fi o ruşine."

Oamenii din sat spun că nu vor ceda şi ameninţă cu noi proteste în cazul în care nu se vor respecta condiţiile memorandumului semnat.

"Problema rămâne încă încordată. Nici nu se discută că localnicii de la Bubuieci, de la Ciocana şi cei de la Botanica că s-au stins şi nu mai solicită nimic"

Timp de şase ani de când activează groapa, aici s-au adunat peste şapte milioane de metri cubi de gunoi. Mirosul înţepător de la gunoiul adunat, le afectează sănătatea, spun localnicii.

"Toată lumea e bolnavă. La 50 de ani se duc toţi la cimitir. Fratele meu de cinci ori a avut pneumonie"

"Dacă o să închidă şi o să cureţe, să prelucreze o să fie bine, fără miros. Curăţenie trebuie de făcut"

"Noi deja ne-am pierdut şi speranţa, şi încrederea. Ei numai cu promisiunea, dar nu fac nimic"

Dacă va fi identificat un teren pentru a treia groapă de gunoi, aceasta va reprezenta o soluţie pentru maximum trei ani.

Între timp, Guvernul urmează să naţionalizeze terenul pe care este amplasat platoul de colectare a deşeurilor de la Ţânţăreni.

"Sunt termeni, procese paralele – dimensiunea de implementare a proiectului şi naţionalizarea propriu-zisă. Este vorba despre luni de zile"

Rampa din Anenii Noi este singura din zona de centru a ţării care respectă toate standardele de mediu. Autorităţile au semnat un acord de finanţare cu BERD şi BEI prin care sunt alocate 14 milioane de euro pentru modernizarea gropii de gunoi de la Ţânţăreni.

Publika.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 13 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Atunci când e cum ar trebui să fie

În luna octombrie am avut plăcerea să stau câteva zile în Iași, oraș care a reușit, prin festivalul internațional de literatură și traducere, FILIT, să se înscrie în lista marilor orașe culturale – fiți atenți! – din lume.

() Citeşte tot articolul

Editorial 13 Decembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Războiul hibrid și lecția Ucrainei pentru R. Moldova

Modificările cele mai complexe apărute după sfârșitul războiului rece au fost efectuate în domeniul studiilor de securitate, riscurile și amenințările căpătând noi valențe, de cele mai multe ori chiar de natură non-militară.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 13 Decembrie 2017, de Constantin Tănase

Mârlănismul cu față europeană

Dacă e să ne luăm după Lazăr Șăineanu, autorul monumentalului „Dicționar universal al limbii române”, mârlan ar însemna numai „om prost crescut, grosolan, bădăran”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

În trecere prin târguri de cărți

Săptămâna trecută a avut loc la București ediţia 2017 a Târgului de carte Gaudeamus, organizat de Radio România. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Silvia Radu și stâna Primăriei

Societatea civilă de la noi (existentă în mare parte doar pe bloguri și rețele de socializare) este foarte supărată pe primarul interimar Silvia Radu. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Decembrie 2017, de Moni Stănilă

Se apropie suta

În ajunul Zilei Naționale a României, obosită și cu gândurile în altă parte, am început să butonez la televizor cu intenția de a urmări știrile de la Moldova 1. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 11 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (IV) Adunarea Națională Moldovenească de la Tiraspol

Mișcarea de renaștere națională din 1917, care a trezit vulcanul trăirilor panromânești, ținute în frâu timp de un secol de autoritățile țariste, a avut impact nu doar asupra moldovenilor din Basarabia, ci și asupra celor de peste Nistru.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md