Externe

China a început procedura de testare a celui mai mare radiotelescop din lume

Avînd un diametru de 500 de metri, cel mai mare radiotelescop din lume, deşi nu a fost încă inaugurat oficial, se află în etapa finală de realizare şi a făcut obiectul primelor teste.

Supranumit FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), noul dispozitiv este construit în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, precizează The People’s Daily Online.

China a avut nevoie de mai bine de cinci ani pentru a construi radiotelescopul cu cea mai mare apertură din lume, care ar putea să acopere o suprafaţă echivalentă cu aceea a 30 de terenuri de fotbal şi a cărui construcţie respectă graficul iniţial. Savanţii chinezi au instalat ultimele instrumente sîmbătă şi speră că FAST va putea fi inaugurat oficial în septembrie 2016.

Autorităţile chineze şi inginerii din această ţară au testat o componentă-cheie din interiorul uriaşului telescop, înainte ca acesta să fie dat în folosinţă.

Pe parcursul weekendului trecut, retina telescopului a fost instalată şi testată cu succes în centrul dispozitivului.

Mecanismul respectiv are o greutate de 30.000 de kilograme şi este supendat la o înălţime de 160 de metri deasupra discului reflector, care nu a fost încă finalizat.

Potrivit The China Daily, discul reflector va colecta diverse semnale ce provin din Univers.

sursa: moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *