Actualitate

Cine vrea să cumpere Gas Natural Fenosa. De la afacerişti din Moldova, la miliardari cehi

Surse neoficiale spun că ar fi o companie dintr-o ţară din centrul Europei, iar mai concret un holding energetic şi financiar din Cehia.

Miliardar ceh şi afacerist în Moldova

Mai mult! Ofertantul ar fi unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Cehia, compania căruia încă în 2008 a încercat să intre pe piaţa Moldovei, obţinând dreptul de a construi o Centrală Electrică pe bază de cărbune la Ungheni.

Atunci firma United Energy Moldova, parte a grupului ceh J&T Finance Group (controlată de milionarul slovak Patrik Tkac, având acum între acţionari şi pe chinezii de la CEFC, ce au preluat Rompetrol), a semnat un acord cu Guvernul Republicii Moldova. Documentul prevedea edificarea unei centrale electrice la Ungheni cu o capacitate de 350 MW, pentru care compania urma să investească circa 600 de milioane de euro. Demararea construcţiei era planificată pentru primul trimestru al anului 2009, iar finalizarea – în 2013.

Acum, pe locul unde urma să fie amplasată staţia electrică se află doar un bolovan, pus ca piatră de temelie şi sfinţit în martie 2009, în prezenţa lui Vladimir Voronin, şeful statului de atunci, dar şi a lui Igor Dodon, actualul preşedinte. Proiectul s-a blocat din cauza crizei economice din regiune, dar şi a problemelor de coordonare.

Curios este că Daniel Kretinsky, managerul United Energy Moldova în 2008-2009, este acum pe locul 5 în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri din Cehia cu o avere de circa două miliarde de dolari, potrivit ForbesAverea impresionantă a acumulat-o în special din afaceri din sectorul energetic şi pare cel mai posibil ofertant.

Autorităţile sunt preocupate de vânzarea Gas Natural Fenosa

Reprezentanţii GNFM spun că nu cunosc nimic concret, iar negocierile, dacă şi se duc, apoi nu la Chişinău, ci în Spania cu managementul Gas Natural Fenosa, proprietarului companiei din Moldova, potrivit mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *