Astăzi 22 Noiembrie 2017, Miercuri - Ultima actualizare la 21 Noiembrie 2017
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2017, ora 16:53

flashCiocniri la Paris

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ziua de greve şi manifestaţii din Franţa contra reformei codului muncii a mobilizat mai puţină lume decât în trecut. La apelul lansat de sindicatul CGT, în tot Hexagonul au fost organizate circa 200 de marşuri de protest. Cel de la Paris a degenerat în ciocniri cu poliţia.

Cortegiul parizian a urmat drumul de la piaţa Bastiliei până la place d’Italie şi pe tot parcursul s-au înregistrat incidente. Potrivit martorilor oculari, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce unii dintre manifestanţi au lansat diverse proiectile. Potrivt prefecturii de poliţie a capitalei, « circa 300 de persoane purtând cagule » se infiltraseră în cortegiul manifestanţilor care, la origine şi în mare parte, se dorea unul revendicativ dar pe un ton festiv. Un aer de petrecere a fost dealtfel insuflat de zecile de angajaţi ai bâlciurilor care au venit deghizaţi în clovni ca să-şi apere profesia.

Reamintim că aceste proteste sunt îndreptate contra reformei codului muncii pe care executivul de la Paris vrea s-o aplice rapid folosind ordonanţe guvernamentale. CGT, singurul mare sindicat care a chemat la greve şi manifestaţii, se bizuie pe mobilizarea de azi ca să obţină o îndulcire sau chiar o retragere a respectivului text.La Paris şi la Marsilia, principalele oraşe în care s-au organizat manifestaţii, ar fi ieşit în stradă câte « 60.000 de oameni », spune sindicatul. Poliţia anunţă de partea ei doar « ceva mai mult de 7.000 de manifestanţi la Marsilia şi 24.000 în capitală ». In primăvara anului trecut, contra noii legi a muncii, « el-Khomri » cum se numeşte ea după numele fostului ministru, se mobilizaseră peste 400.000 de oameni în stradă.

In mod evident, ziua de azi, cu un front sindical dezunit, mai puţin consensuală decât cea din 2016 când manifestaseră mai toate marile sindicate în stradă, a scos mai puţină lume în stradă. Liderul sindicatului CGT vorbeşte totuşi de « un test reuşit şi o mobilizare socială foarte puternică ». De partea sa, Executivul de la Paris, în frunte cu preşedintele Emmanuel Macron, se declară decis să ducă la bun sfârşit reforma care se vrea şi unul dintre cele mai emblematice şantiere ale debutului de mandat prezidenţial.
 
Franţa: Codul muncii şi arta de a trăi

Mobilizarea a fost puternică, marţi 12 septembrie, în Franţa, la Paris şi în numeroase alte oraşe, împotriva reformei preconizată de executiv privind flexibilizarea pe piaţa muncii. Preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat însă departe de manifestanţi, mai precis într-o vizită în Antilele franceze, unde uraganul Irma a provocat mari daune.
“Leneşi din toate ţările…”. Este titlul unui articol semnat de directorul cotidianului Libération, Laurent Joffrin, care îl parafrazează pe Marx dar face aluzie şi la o declaraţie prea puţin inspirată făcută săptămîna trecută de preşedintele Emmanuel Macron. Dorind să arate că va continua cu fermitate pe calea reformelor, şeful statului francez a spus de fapt că "nu va ceda în faţa leneşilor".

Personal cred că mulţi dintre francezii care au ieşit să manifesteze marţi împotriva schimbărilor din codul muncii au făcut-o întrucît s-au simţi nu atît vizaţi, cît revoltaţi de acest adjectiv. De fapt, Franţa a promovat o artă de a trăi care nu este tocmai compatibilă cu modul de a munci anglo-saxon şi cu ultra-liberalismul.

“Tara aceasta nu vrea modelul liberal” a spus liderul radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon, aflat în fruntea unui cortegiu de manifestanţi la Marsilia. El are dreptate într-o mare măsură dacă ţinem cont de faptul că dintre toate marile ţări occidentale Franţa s-a adaptat cel mai greu la globalizare şi implicit la ritmul şi stilul anglo-saxon. Oare pot fi calificaţi drept “leneşi” nişte oameni care pur şi simplu vor să aibă mai mult timp pentru ei şi pentru familia lor, ca să se bucure de viaţă?

Într-o ţară, singura din lume, care a decis să reducă săptămîna de lucru de la 39 la 35 de ore cuvîntul “leneş” folosit de şeful statului nu putea să nu facă valuri. Si să un fie reluat chiar şi la manifestaţii, ca slogan mobilizator. “Leneşii sunt în marş.” “Macron, eşti terminat, leneşii sunt în stradă”. Iată ce se putea citi ieri pe unele pancarte, în timp ce preşedintele era în vizită de “lucru” în Antile.

Revin la toată această poveste pentru că uneori, un cuvînt “nefericit” pronunţat într-un moment inoportun poate compromite o acţiune legitimă. Emmanuel Macron este însă tînăr şi are timp să mediteze la forţa şi la capcanele limbajului.

SURSA: RFI

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2017, ora: 16:41

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Trei zodii care vor avea de luat o decizie grea în 2018. Vor simţi pe pielea lor durerea

Viata nu aduce intotdeauna numai surprize placute, ci vine si cu doza sa de amar. Trei dintre zodii vor trai pe pielea lor nefericirea, in 2018. Si vorbim despre necazuri in dragoste, care duc la rupturi definitive.

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 17 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Experiențe belgiene pentru R. Moldova

Săptămâna trecută (9-11 noiembrie) la invitația eurodeputatei Monica Macovei am efectuat o vizită de trei zile în Parlamentul European și la sediul NATO din Bruxelles.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Pavel Păduraru

Minciuna noastră cea de toate zilele

Când eram adolescent, citeam câteodată în revistele despre VIP-uri interviuri cu oameni cunoscuți. Nu mai țin minte ce ziceau ei, dar un singur lucru îmi atrăgea atenția.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Noiembrie 2017, de Moni Stănilă

Programare la Dumnezeu

Se apropie Postul Crăciunului și mă gândesc deja că preoții vor avea mai mult de spovedit. Într-un fel e foarte bine că lumea se împărtășește, dar e extrem de ciudat că o face după calendar. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Octavian Țâcu

Jurnal de călătorie: Capitala culturii Cucuteni

Ghinionul localităților aflate la răscruci de drumuri este faptul că în graba călătoriilor de a ajunge spre alte destinații, acestea rareori devin loc al cunoașterii profunde și nuanțate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Noiembrie 2017, de Constantin Tănase

Ideea națională a R. Moldova: dezrobirea femeii născătoare de prunci

Întotdeauna îmi aduc aminte cu o durere ce-mi arde toate celulele și cu un nelămurit sentiment de vină, zic, îmi aduc aminte de mama care, cu degetele mâinilor însângerate rodea rufele de tabla aia cu valuri căreia țăranii îi ziceau rusește „doskă.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 14 Noiembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia este agresivă (și) pentru că se teme

Începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 9 Noiembrie 2017, de Marin Basarab

Scrisoare deschisă din partea unui cetățean care nu vrea să-l demită pe Dorin Chirtoacă

Salutare! Sunt un cetățean al orașului Chișinău care nu va ieși pe data de 19 noiembrie la referendumul pentru demiterea primarului.

() Citeşte tot articolul