Astăzi 21 Septembrie 2017, Joi - Ultima actualizare la 20 Septembrie 2017
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2017, ora 16:53

flashCiocniri la Paris

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ziua de greve şi manifestaţii din Franţa contra reformei codului muncii a mobilizat mai puţină lume decât în trecut. La apelul lansat de sindicatul CGT, în tot Hexagonul au fost organizate circa 200 de marşuri de protest. Cel de la Paris a degenerat în ciocniri cu poliţia.

Cortegiul parizian a urmat drumul de la piaţa Bastiliei până la place d’Italie şi pe tot parcursul s-au înregistrat incidente. Potrivit martorilor oculari, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce unii dintre manifestanţi au lansat diverse proiectile. Potrivt prefecturii de poliţie a capitalei, « circa 300 de persoane purtând cagule » se infiltraseră în cortegiul manifestanţilor care, la origine şi în mare parte, se dorea unul revendicativ dar pe un ton festiv. Un aer de petrecere a fost dealtfel insuflat de zecile de angajaţi ai bâlciurilor care au venit deghizaţi în clovni ca să-şi apere profesia.

Reamintim că aceste proteste sunt îndreptate contra reformei codului muncii pe care executivul de la Paris vrea s-o aplice rapid folosind ordonanţe guvernamentale. CGT, singurul mare sindicat care a chemat la greve şi manifestaţii, se bizuie pe mobilizarea de azi ca să obţină o îndulcire sau chiar o retragere a respectivului text.La Paris şi la Marsilia, principalele oraşe în care s-au organizat manifestaţii, ar fi ieşit în stradă câte « 60.000 de oameni », spune sindicatul. Poliţia anunţă de partea ei doar « ceva mai mult de 7.000 de manifestanţi la Marsilia şi 24.000 în capitală ». In primăvara anului trecut, contra noii legi a muncii, « el-Khomri » cum se numeşte ea după numele fostului ministru, se mobilizaseră peste 400.000 de oameni în stradă.

In mod evident, ziua de azi, cu un front sindical dezunit, mai puţin consensuală decât cea din 2016 când manifestaseră mai toate marile sindicate în stradă, a scos mai puţină lume în stradă. Liderul sindicatului CGT vorbeşte totuşi de « un test reuşit şi o mobilizare socială foarte puternică ». De partea sa, Executivul de la Paris, în frunte cu preşedintele Emmanuel Macron, se declară decis să ducă la bun sfârşit reforma care se vrea şi unul dintre cele mai emblematice şantiere ale debutului de mandat prezidenţial.
 
Franţa: Codul muncii şi arta de a trăi

Mobilizarea a fost puternică, marţi 12 septembrie, în Franţa, la Paris şi în numeroase alte oraşe, împotriva reformei preconizată de executiv privind flexibilizarea pe piaţa muncii. Preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat însă departe de manifestanţi, mai precis într-o vizită în Antilele franceze, unde uraganul Irma a provocat mari daune.
“Leneşi din toate ţările…”. Este titlul unui articol semnat de directorul cotidianului Libération, Laurent Joffrin, care îl parafrazează pe Marx dar face aluzie şi la o declaraţie prea puţin inspirată făcută săptămîna trecută de preşedintele Emmanuel Macron. Dorind să arate că va continua cu fermitate pe calea reformelor, şeful statului francez a spus de fapt că "nu va ceda în faţa leneşilor".

Personal cred că mulţi dintre francezii care au ieşit să manifesteze marţi împotriva schimbărilor din codul muncii au făcut-o întrucît s-au simţi nu atît vizaţi, cît revoltaţi de acest adjectiv. De fapt, Franţa a promovat o artă de a trăi care nu este tocmai compatibilă cu modul de a munci anglo-saxon şi cu ultra-liberalismul.

“Tara aceasta nu vrea modelul liberal” a spus liderul radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon, aflat în fruntea unui cortegiu de manifestanţi la Marsilia. El are dreptate într-o mare măsură dacă ţinem cont de faptul că dintre toate marile ţări occidentale Franţa s-a adaptat cel mai greu la globalizare şi implicit la ritmul şi stilul anglo-saxon. Oare pot fi calificaţi drept “leneşi” nişte oameni care pur şi simplu vor să aibă mai mult timp pentru ei şi pentru familia lor, ca să se bucure de viaţă?

Într-o ţară, singura din lume, care a decis să reducă săptămîna de lucru de la 39 la 35 de ore cuvîntul “leneş” folosit de şeful statului nu putea să nu facă valuri. Si să un fie reluat chiar şi la manifestaţii, ca slogan mobilizator. “Leneşii sunt în marş.” “Macron, eşti terminat, leneşii sunt în stradă”. Iată ce se putea citi ieri pe unele pancarte, în timp ce preşedintele era în vizită de “lucru” în Antile.

Revin la toată această poveste pentru că uneori, un cuvînt “nefericit” pronunţat într-un moment inoportun poate compromite o acţiune legitimă. Emmanuel Macron este însă tînăr şi are timp să mediteze la forţa şi la capcanele limbajului.

SURSA: RFI

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 13:11

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Câștigă o invitație la Ethno Jazz Festival 2017

Timpul.md oferă invitații gratis la Ethno Jazz Festival 2017. Tot ce trebuie să faci e să intri pe pagina de facebook a TIMPULui și să urmezi pașii indicați în descrierea imaginii.

Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2017, ora: 09:16

ÎNCOTRO? Armata Națională are de 3 ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului

ÎNCOTRO? Armata Națională are de 3 ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a dislocată ilegal în stânga Nistrului

Bugetul Armatei Naţionale de-a lungul timpului a fost modest, situându-se între 0,3 si 0,5% din PIB. În plus, contingentul angajat al Armatei, care ar dispune de un efectiv de puțin peste 11000 unităţi de personal, inclusiv şi cel tehnic, este subfinanțat, iar echiparea...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Septembrie 2017, de Răzvan Munteanu

Rusia pregătește ocuparea militară a Belarusului

Exercițiile militare Zapad-2017, realizate de către Federația Rusă împreună cu Belarus, și cunoscute ca cele mai ample manevre de acest tip realizate de Moscova după sfârșitul războiului rece au fost și sunt amplu dezbătute în presa occidentală.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Codul Educației, Lupu și treuca puterii

…Nu m-aș mira deloc dacă aș afla că în fruntea unei școli din Moldova e director unul care a fost numit în funcție încă în timpul lui Brejnev sau și mai și – că acesta are acasă Biblia cu autograf de la Autor.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 15 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Cum ar trebui să protestăm

Consiliul Marii Adunării Naţionale a invitat cetăţenii să iasă în această duminică la un protest de amploare în faţa Parlamentului, pentru a-şi manifesta dezaprobarea faţă de acţiunile actualei guvernări şi pentru a sensibiliza instituţiile internaţionale asupra stării de fapt a...

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 14 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Roșu socialisto-dodonist

Îmi pare rău de culoarea roșie a trandafirilor, dar și a altor flori. Despre maci nu spun nimic: roșul lor în câmp e o poveste, dar pare-mi-se că socialiștii lui Dodon au gustat din macul roșu după ce i-au căzut petalele...  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 1 Septembrie 2017, de Marin Basarab

Violul este ok

„Violul este ok”, vorbeau sătenii pe la margini de drumuri și prin baruri, și oricum destrăbălata ceea umbla toată ziua beată cu țâțele la vedere, a căutat-o. Iar cei 4 băieți îs gospodari dom-le, muncitori, ce vină au ei că le-a apărut asta în cale?

() Citeşte tot articolul