Astăzi 25 Septembrie 2017, Luni - Ultima actualizare la 24 Septembrie 2017
Abonamente

Actualitate 13 Septembrie 2017, ora 16:53

flashCiocniri la Paris

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Ziua de greve şi manifestaţii din Franţa contra reformei codului muncii a mobilizat mai puţină lume decât în trecut. La apelul lansat de sindicatul CGT, în tot Hexagonul au fost organizate circa 200 de marşuri de protest. Cel de la Paris a degenerat în ciocniri cu poliţia.

Cortegiul parizian a urmat drumul de la piaţa Bastiliei până la place d’Italie şi pe tot parcursul s-au înregistrat incidente. Potrivit martorilor oculari, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene după ce unii dintre manifestanţi au lansat diverse proiectile. Potrivt prefecturii de poliţie a capitalei, « circa 300 de persoane purtând cagule » se infiltraseră în cortegiul manifestanţilor care, la origine şi în mare parte, se dorea unul revendicativ dar pe un ton festiv. Un aer de petrecere a fost dealtfel insuflat de zecile de angajaţi ai bâlciurilor care au venit deghizaţi în clovni ca să-şi apere profesia.

Reamintim că aceste proteste sunt îndreptate contra reformei codului muncii pe care executivul de la Paris vrea s-o aplice rapid folosind ordonanţe guvernamentale. CGT, singurul mare sindicat care a chemat la greve şi manifestaţii, se bizuie pe mobilizarea de azi ca să obţină o îndulcire sau chiar o retragere a respectivului text.La Paris şi la Marsilia, principalele oraşe în care s-au organizat manifestaţii, ar fi ieşit în stradă câte « 60.000 de oameni », spune sindicatul. Poliţia anunţă de partea ei doar « ceva mai mult de 7.000 de manifestanţi la Marsilia şi 24.000 în capitală ». In primăvara anului trecut, contra noii legi a muncii, « el-Khomri » cum se numeşte ea după numele fostului ministru, se mobilizaseră peste 400.000 de oameni în stradă.

In mod evident, ziua de azi, cu un front sindical dezunit, mai puţin consensuală decât cea din 2016 când manifestaseră mai toate marile sindicate în stradă, a scos mai puţină lume în stradă. Liderul sindicatului CGT vorbeşte totuşi de « un test reuşit şi o mobilizare socială foarte puternică ». De partea sa, Executivul de la Paris, în frunte cu preşedintele Emmanuel Macron, se declară decis să ducă la bun sfârşit reforma care se vrea şi unul dintre cele mai emblematice şantiere ale debutului de mandat prezidenţial.
 
Franţa: Codul muncii şi arta de a trăi

Mobilizarea a fost puternică, marţi 12 septembrie, în Franţa, la Paris şi în numeroase alte oraşe, împotriva reformei preconizată de executiv privind flexibilizarea pe piaţa muncii. Preşedintele Emmanuel Macron s-a aflat însă departe de manifestanţi, mai precis într-o vizită în Antilele franceze, unde uraganul Irma a provocat mari daune.
“Leneşi din toate ţările…”. Este titlul unui articol semnat de directorul cotidianului Libération, Laurent Joffrin, care îl parafrazează pe Marx dar face aluzie şi la o declaraţie prea puţin inspirată făcută săptămîna trecută de preşedintele Emmanuel Macron. Dorind să arate că va continua cu fermitate pe calea reformelor, şeful statului francez a spus de fapt că "nu va ceda în faţa leneşilor".

Personal cred că mulţi dintre francezii care au ieşit să manifesteze marţi împotriva schimbărilor din codul muncii au făcut-o întrucît s-au simţi nu atît vizaţi, cît revoltaţi de acest adjectiv. De fapt, Franţa a promovat o artă de a trăi care nu este tocmai compatibilă cu modul de a munci anglo-saxon şi cu ultra-liberalismul.

“Tara aceasta nu vrea modelul liberal” a spus liderul radicalilor de stînga, Jean-Luc Mélenchon, aflat în fruntea unui cortegiu de manifestanţi la Marsilia. El are dreptate într-o mare măsură dacă ţinem cont de faptul că dintre toate marile ţări occidentale Franţa s-a adaptat cel mai greu la globalizare şi implicit la ritmul şi stilul anglo-saxon. Oare pot fi calificaţi drept “leneşi” nişte oameni care pur şi simplu vor să aibă mai mult timp pentru ei şi pentru familia lor, ca să se bucure de viaţă?

Într-o ţară, singura din lume, care a decis să reducă săptămîna de lucru de la 39 la 35 de ore cuvîntul “leneş” folosit de şeful statului nu putea să nu facă valuri. Si să un fie reluat chiar şi la manifestaţii, ca slogan mobilizator. “Leneşii sunt în marş.” “Macron, eşti terminat, leneşii sunt în stradă”. Iată ce se putea citi ieri pe unele pancarte, în timp ce preşedintele era în vizită de “lucru” în Antile.

Revin la toată această poveste pentru că uneori, un cuvînt “nefericit” pronunţat într-un moment inoportun poate compromite o acţiune legitimă. Emmanuel Macron este însă tînăr şi are timp să mediteze la forţa şi la capcanele limbajului.

SURSA: RFI

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 24 Septembrie 2017, ora: 22:10

ULTIMA ORĂ / Atac armat într-o biserică din SUA. O persoană a fost ucisă, șapte răniți

ULTIMA ORĂ / Atac armat într-o biserică din SUA. O persoană a fost ucisă, șapte răniți

Cel puțin opt persoane au fost rănite într-un atac armat produs într-o biserică din Nashville, SUA, potrivit autorităților locale citate de Reuters. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2017, ora: 14:00

Care sunt factorii ce influențează PREȚUL unei case

Care sunt factorii ce influențează PREȚUL unei case

În funcţie de zonă, un apartament poate fi şi de trei ori mai scump, dar, pe de altă parte şi două apartamente situate în acelaşi bloc pot avea preţuri diferite şi cu 50%, potrivit cărţii „Cum să-ţi cumperi o casă!”, ediţia a 3-a, de Maria Seder Neda.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Septembrie 2017, ora: 12:52

politică Ce salarii au politicienii germani și cât câștigă Angela Merkel comparativ cu alţi politicieni

Se ştie că politicienii din Germania nu duc lipsa banilor. Dar cine, cât câştigă? Şi cât de bine plătită este Angela Merkel comparativ cu alţi politicieni de rang înalt din lume? Deutsche Welle a făcut o analiză în acest sens, pe care v-o prezentăm mai jos.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 24 Septembrie 2017, ora: 10:12

Coreea de Nord anunţă că un atac nuclear asupra SUA e „inevitabil”. Trump: „Piticanie-rachetă, ne vom descurca”

Statele Unite au anunțat că bombardiere nucleare americane au zburat în apropierea frontierelor Coreei de Nord. Bombardierele au fost escortate de avioane de luptă.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 24 Septembrie 2017, ora: 09:30

ANALIZĂ Limba rusă - arma separatiștilor

Limba rusă - arma separatiștilor

Actualitate 24 Septembrie 2017, ora: 04:21

O forță invincibilă! Țara pe care nici Hitler nu a avut curaj să o atace

O forță invincibilă! Țara pe care nici Hitler nu a avut curaj să o atace

În aceasta țara armata si poporul sunt indivizibile. Nu, aceasta nu este SUA, Rusia, Israel sau Coreea de Nord. Imaginează-ți o țara în care aproape fiecare bărbat este si soldat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Septembrie 2017, ora: 13:49

În Rusia a fost REȚINUT liderul „Statului Creștin”

În Rusia a fost REȚINUT liderul „Statului Creștin”

Liderului „Statului Creștin - Sf. Rusia“ Alexander Kalinin i-a fost intentat dosar penal în legătură cu cazul distribuitorilor de film constrânși să refuze distribuția peliculei „Matilda“. Acest lucru a fost anunțat de către reprezentantul oficial al...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 24 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Gândul la moarte – sănătatea sufletului?

Probabil unii dintre voi știți că Sfinții Părinți ne-au îndemnat întotdeauna să fim cu gândul la moarte ca să ne păzim sufletele. 

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 22 Septembrie 2017, de Pavel Păduraru

Mica adunare socialistă din Cahul, Bălți și Anenii Noi

Și atunci când zic că n-am să mai scriu despre Igor Dodon întotdeauna greșesc, pentru că intemperiile politice create de către el nu au sfârșit. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 22 Septembrie 2017, de Ana Gabor

Suntem ca niște nasturi prost încheiați...

Tabloul politic din R. Moldova din ultima vreme îmi amintește de versul „Ce ne unește, ne și desparte". 

() Citeşte tot articolul

Editorial 21 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ce înseamnă de fapt toleranța religioasă

Într-un context în care creștinismul tinde să devină marele bau-bau al unei civilizații care nu se mai poate înțelege pe sine și în care musulmanii sunt percepuți victime și călăi în aceeași frază, ajungem să confundăm globalismul cu ideologia (comunistă) a egalizării,...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

…Peste patria-nspumată (Eseu post-modernist)

…Peste patria-nspumată Vestitorul de furtună duhul răzvrătirii cântă; satele din R. Moldova fac folclor apocaliptic despre zâne preafrumoase care pleacă-n istanbuluri pe dolari să-și vândă trupul; moși cu albe-dalbe plete exorcism comit în public, invocând lupta de...

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2017, de Irina Tabaranu

Ajutați-o pe Moldova 1 să-și îndeplinească obligațiile...

Protestul de duminică a avut un traseu mai neobișnuit. Dacă până acum erau pichetate doar sediile unor partide sau unele instituții de stat, de data aceasta PAS și PPDA au hotărât să meargă și la sediul postului public Moldova1, televiziunea „poporului”.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Ethno Jazz festival

Aflat deja la cea de a XVI-a ediție, Ethno Jazz Festival a ajuns să fie unul dintre cele mai importante evenimente muzicale din Moldova. Ediția actuală va aduce pe scenă participanți din Franţa, Germania,

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 19 Septembrie 2017, de Constantin Tănase

Imposibilul Filat și tejghetarii de opinii

Fenomenul „jurnalismului plătit” există; într-un capitalism sălbatic în care valoarea supremă este banul, unde totul se vinde și se cumpără, nu poate să nu existe și un comerț cu opinii.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Septembrie 2017, de Octavian Țâcu

Reconcilierea unirilor

Duminica trecută am fost invitat la Congresul al II-lea al Partidului Acțiune și Solidaritate.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Moni Stănilă

Se poate trăi și din romantism

După cum deputații PLDM au elaborat un proiect de lege privind modificarea art. 13 din Constituție pentru înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română” și fac apel către toate fracțiunile din legislativ să...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Septembrie 2017, de Dan Nicu

Dorin Chirtoacă, pe nedrept, la stâlpul infamiei

Primarul Chişinăului este supus de câteva luni unei campanii de denigrare fără precedent în Republica Moldova.

() Citeşte tot articolul