Astăzi 20 Octombrie 2017, Vineri - Ultima actualizare la ora 13:40
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 11:07

CNAS a discriminat o femeie. Aceasta a rămas fără pensie, iar Judecătoria Chișinău a fost de partea sa

Marime Font

a

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Casa Națională de Asigurări Sociale a discriminat. Este concluzia Judecătoriei Chișinău, care a menținut o decizie emisă de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, în urma unei plângeri depuse de o femeie, transmite bizlaw.md.

Mai exact, femeia, o persoană în etate, a depus o plângere la Consiliu, în care a precizat că a fost beneficiară a pensiei pentru limită de vârstă până în anul 2013, când s-a îmbolnăvit de o maladie oncologică, motiv pentru care a fost încadrată în gradul I de dizabilitate, cu reexaminare anuală. În 2016, din cauză că starea de sănătate s-a înrăutățit, nu a reușit să parcurgă procedura de reexpertizare în termenul indicat în certificatul de dizabilitate. Drept urmare, femeii nu i s-a mai achitat pensia de dizabilitate și i-a fost dezactivată polița de asigurare medicală.

În aceste condiții, până la efectuarea reexpertizării și reconfirmării gradului de dizabilitate atribuit, nu a beneficiat de pensie, fiind lipsită de orice sursă de existență. De asemenea, ea nu a putut accesa serviciile medicale gratuite, deoarce polița nu era activă.În petiție, femeia a invocat că acțiunile respective reprezintă discriminare în acces la servicii de protecție socială și servicii medicale pe criteriu de dizabilitate. Petiționara susține că stoparea plății pensiei imediat ce a expirat termenul certificatului de dizabilitate nu are o justificare obiectivă și rezonabilă, în condițiile în care ea ar fi putut beneficia de pensie pentru limita de vârstă.

În urma examinării plângerii, Consiliul a emis decizia de constatare a discriminării în acces la servicii de protecție socială și servicii medicale a beneficiarilor de pensie pentru limită de vârstă. Casa Națională de Asigurări Sociale a depus cererea de chemare în judecată a Consiliului, pentru a anula decizia emisă cu privire la discriminare. Judecătoria Chișinău a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată de Casa Naţională de Asigurări Sociale. 

bizlaw.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 10:57

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare

Vladimir Putin: Rusia e pregătită să dezvolte noi sisteme nucleare Din editia print

Federația Rusă susține că va reacționa promt și „simetric”, în cazul în Statele Unite renunță la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, citat de protv.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Octombrie 2017, ora: 09:46

Incredibil! Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

Incredibil! Un sector de poliție din Chișinău va avea spațiu de joacă pentru copii

La 19 octombrie a fost redeschis sectorului de poliție nr. 3, din sectorul Buiucani al mun. Chișinău, care a fost complet renovat și dotat în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Jurnalul Morții sau Ultimul Editorial

Pe când eram student, cred că am fost la sute de lansări de carte la Uniunea Scriitorilor și pe la fel de fel de biblioteci. O făceam din două motive, care se cam ceartă între ele, dar n-am ce să le fac - e treaba lor.  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Constantin Tănase

„Centristul” Diacov, separatismul rusesc și unionismul românesc

…Când se face referire la replica lui Iisus, dată lui Pilat, se citează, de obicei, doar prima parte („Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”). Să nu uităm, însă, și de partea a doua: „și lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu”. Fără aceasta, prima parte își...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Octombrie 2017, de Moni Stănilă

Să ne mai distrăm un pic cu socialiștii

Știți, cred, cu toții telefoanele de jucărie pe care le primesc copiii și cum, bucuroși, fac ture prin casă bolborosind cu forță în aceste jucării.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Octavian Țâcu

Expedițiile Memoriei (V): Românii/moldovenii dintre Krasnoiarsk și Irkutsk

Potrivit recensământului federal din 2002, în Rusia locuiau 172 330 moldoveni, dintre care 98 097 bărbați și 74 233 femei.

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Octombrie 2017, de Dan Nicu

Integrarea europeană în Constituție, subiect propagandistic al guvernării

Obiectivul anunțat de guvernare, în special de către președintele Parlamentului, de a introduce în Constituție integrarea europeană ca direcție a politicii externe a R. Moldova, trebuie analizat din mai mule puncte de vedere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Octombrie 2017, de Pavel Păduraru

Aşteptări

Femeia de serviciu. Am şi eu o vecină, ca toată lumea, numai că a mea e puţin mai altfel decât celelalte.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 22 Septembrie 2017, de Marin Basarab

De ce nu se fac filme documentare în Moldova?

În Republica Moldova nu se face film documentar.

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md