Actualitate

Comandantul NATO în Europa: R. Moldova trebuie să devină interoperabilă cu Alianţa Nord-Atlantică

Generalul american a făcut aceste afirmaţii într-un raport prezentat Comitetului Forţelor Armate din Senatul SUA.

Philip Breedlove susţine că progresele implementării reformelor economice şi politice din Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, în vederea întăririi democraţiei şi integrării europene, sunt „constrânse semnificativ de interfereneţele şi presiunile Rusiei”, informează Agenda.ge.

În raport, comandantul forţelor NATO din Europa mai precizează că tacticile Rusiei de păstrare a acestor state în sferele de influenţă ale Moscovei nu se rezumă doar la blocarea lor prin conflicte îngheţate, ci acţionează şi prin pârghiile economice coercitive ale dependenţei energetice, prin exploatarea animozităţilor în rândul minorităţilor ruseşti, prin interferenţa în procesul democratic, prin implicarea actorilor guvernamentali în acte de corupţie, precum şi prin generarea constantă a unui „potop” de propagandă.

Philip Breedlove recomandă Republicii Moldova, Georgiei şi Ucranei să depună eforturi pentru a-şi dezvolta forţele militare după standardele NATO, cerându-le să îndeplinească condiţiile de interoperabilitate. „Însă eforutirile acestor state se confruntă cu o serie de provocări, având nevoie de reforme instituţionale profunde pentru a genera, organiza şi echipa în mod eficient forţele armate”, spune generalul american în raport.

De altfel, Breedlove anunţa recent, în cadrul unei audieri la Capitol Hill, că scopul trupelor ruse din regiunea transnistreană este acela de a împiedica Republica Moldova să se „încline” către Vest.

„Trupele ruse din Transnistria (regiunea transnistreană – n.r.) sunt acolo pentru a stopa înclinarea spre Vest a Republicii Moldova”, declara Philip Breedlove parlamentarilor americani.

„Ceea ce ar trebui să facem ar fi să ne uităm atenţi acolo unde avem de-a face cu o puternică campanie mediatică, iar asta se întâmplă acum în Republica Moldova şi în alte locuri”, mai preciza comandantul suprem al forţelor NATO în Europa.

Subiectul interoperabilităţii dintre Republica Moldova şi NATO a fost abordat şi de noul şef al Pentagonului, Ashton Carter.

La începutul lunii trecute, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova a elaborat o serie de propuneri pentru Guvern, considerând că este necesară o aprofundare a cooperării în domeniul politico-militar cu NATO și UE pentru modernizarea securității Republicii Moldova. Neutralitatea Republicii Moldova nu este o soluție, în viziunea ASM, și este necesară identificarea unor alternative pentru asigurarea securității.

sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *