UE / Nato

Comandantul şef al NATO: Suntem foarte îngrijoraţi de militarizarea Crimeii

Pe 26 noiembrie, comandantul şef al NATO, generalul american Philip Breedlove, a denunţat la Kiev desfăşurarea de rachete ruseşti în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie de Rusia, estimând că este vorba despre o ameninţare la adresa tuturor ţărilor care înconjoară Marea Neagră.

"Suntem foarte îngrijoraţi de militarizarea Crimeii", a declarat el în timpul unei conferinţe de presă de la Kiev, afirmând că se teme de desfăşurarea de arme nucleare şi de "supravegherea" reprezentată de evoluţiile acestor desfăşurări.

Echipamentele care sunt pe cale de a fi instalate în Crimeea […], rachetele de croazieră şi rachetele anti-aeriene sunt capabile să aibă în raza lor de acţiune întreaga regiune a Mării Negre", a continuat el. În aceste ultime săptămâni, Rusia şi-a consolidat prezenţa militară în Crimeea. Ea a decis să redeschidă aici o staţie de alertă antirachetă şi să consacre peste 1,75 miliarde de euro până în 2020 dezvoltării flotei sale la Marea Neagră.

O sursă militară a anunţat la agenţia TASS desfăşurarea a 14 avioane de vânătoare în Crimeea, unde Rusia dispune de o bază militară renovată. La final, escadrila va număra 30 de aparate.

Vizita generalului Breedlove în Ucraina survine în momentul în care autorităţile pro-occidentale de la Kiev încearcă să-şi relanseze proiectul de aderare la NATO după pierderea umilitoare a Crimeii şi împărţirea de facto a bazinului minier Donbas, în estul Ucrainei, controlat în parte de rebelii proruşi care luptă cu armata ucraineană.

După ce s-a întreţinut cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi cu premierul Arseni Iaţeniuk, care au făcut din aderarea Kievului la NATO o prioritate, generalul Breedlove a rămas destul de ambiguu cu privire la această perspectivă spunând că asemenea decizii trebuie să fie luate de oamenii politici.

Poroşenko promisese pe 24 noiembrie că va organiza un referendum pe acest subiect, fără a indica totuşi câd vor fi "îndeplinite" criteriile necesare.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *