Actualitate

Comerţul ilegal creşte vertiginos: Una din cinci tigarete aflate pe piaţă este de contrabandă

Procentul de 19,2% bate recordul ultimilor patru ani, perioada în care media comerţului ilegal cu tigarete s-a situat la 14,7%. "În ianuarie 2015, comerţul ilegal cu tigarete a înregistrat creşteri importante în majoritatea regiunilor ţării, comparativ cu noiembrie 2014.

Creşteri semnificative ale comerţului ilegal s-au înregistrat în regiunile Vest (plus 6,2 p.p., până la 29,4%) şi Sud-Vest (plus 4,4 p.p., până la 26,3%). Regiunea cea mai afectată de piaţă neagră rămâne, că şi pe parcursul anului 2014, Nord-Est, care în ianuarie 2015 a înregistrat o creştere de 10,8 p.p., atingând 41,2%.

Din punct de vedere al provenienţei, şi în ianuarie 2015 "cheap whites" au continuat să deţină cea mai mare pondere pe piaţă neagră, şi anume 51,3%. Ponderea produselor provenite din Moldova, Ucraina şi Serbia rămâne relativ constanţa (20,8%; 19,8%, respectiv 2,5%) ", a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research. "Lansăm această campanie publică în regiuni de frontieră, pentru că aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabandă.

În ţările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene şi care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, preţul unui pachet de tigarete este şi de 5-6 ori mai mic decât în România.

Drept urmare, profitul contrabandistilor este imens. Mesajul campaniei, "Aparenţele înşală", are rolul de a evidenţia faptul că reţelele de contrabandişti, începând cu furnizorii şi terminând cu vânzătorii, profită îndeosebi de pe urmă celor cu venituri modeste.

Este nevoie că fiecare dintre noi să înţeleagă că piaţă neagră e o plagă pentru societate, iar cine cumpără un pachet de tigarete aparent "ieftine", de contrabandă, se lasă de fapt furat şi contribuie direct la creşterea criminalităţii", a declarat Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services.

"Avem cea mai extinsă frontieră externă a UE, de peste 2.000 de kilometri. Contrabandă cu tigarete, prin magnitudinea pierderilor cauzate la buget, este o problema foarte serioasă la nivel naţional.

Aşa cum am mai declarat, este necesară o nouă strategie naţională de combatere a comerţului ilegal cu tigarete, pentru perioada 2015-2018, care să vizeze îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi măsurile concrete ce trebuie implementate în mod concertat de către toate instituţiile responsabile.

DGV va continuă şi pe viitor să acţioneze ferm în vederea reducerii contrabandei şi va încuraja iniţiative precum cea de faţă, menite să conştientizeze gravitatea fenomenului.

În momentul de faţă, sunt active în aceste puncte, cu sprijinul producătorilor de tigarete, 33 de echipe canine specializate indetectarea ţigaretelor şi 11 echipe canine cu dublă specializare – depistare droguri şi tigarete.

Au fost semnate protocoale de colaborare între ANAF şi marii producători de tigarete, între DGV şi Administraţia Vamală din Moldova şi Serbia, cu obiectivul combaterii traficului ilegal cu tigarete.

Un document similar va fi convenit cu Ucraina. De asemenea, vom dispune măsuri specifice de control al traficului în punctele vamale", a declarat Claudiu Ardeleanu, Directorul General al Direcţiei Generale a Vămilor.

"Având în vedere inclusiv prejudiciile aduse bugetului de stat, Poliţia de Frontieră Română a întreprins şi va continuă să aplice, independent sau împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegale cu bunuri de larg consum şi produse accizabile, precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate.

Dovadă stau acţiunile operative desfăşurate permanent de instituţia noastră pentru anihilarea grupurilor infracţionale, precum şi capturile de tigarete de contrabandă înregistrate în zona noastră de competenţă.

Totodată, consider că un rol important în prevenirea şi combaterea acestui fenomen îl au cetăţenii, care pot sprijini autorităţile statului prin semnalarea unor astfel de activităţi infracţionale.

Drept urmare, dorim să atragem cetăţenii de bună credinţă de partea autorităţilor de aplicare a legii. Astfel, oamenii pot apela cu încredere numărul de urgenţă al Poliţiei de Frontieră, 021/9590, unde pot semnala sau sesiza săvârşirea unor fapte ilegale în zona noastră de competenţă", a declarat comisarul şef Iliuţă Cumpanasu, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara.

"În cadrul activităţilor de combatere a criminalităţii organizate, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş, alături de celelalte structuri teritoriale ale M.A.I., acţionează pe sectorul transfrontalier pentru combaterea contrabandei cu tigarete şi tutun, în special pe căile de comunicaţie şi în localităţile de la frontieră cu Serbia.

Astfel, sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al procurorilor D.I.I.C.O.T., se desfăşoară frecvent activităţi, în sistem integrat, cu poliţişti de frontieră, beneficiind de suportul de specialitate al ofiţerilor D.I.P.I., pentru identificarea persoanelor şi a grupărilor infracţionale organizate, implicate în acte de contrabandă.

În baza Planurilor de Cooperare, împreună cu I.J.J. Timiş şi Poliţiile locale, permanent se organizează acţiuni specifice în municipiile şi oraşele timişene, pentru combaterea faptelor ilegale de comercializare stradală a ţigaretelor şi a altor produse accizabile.

În colaborare cu reprezentanţii administraţiei fiscale se realizează un cumul de competenţe şi o coordonare unitară pentru concentrarea resurselor în vederea combaterii eficiente a contrabandei, acontrafacerii siacomertului ilegal cu produse din tutun.

Obiectivul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş este dinamizarea activităţilor desfăşurate de poliţişti în acest domeniu, pentru optimizarea rezultatelor", a declarat comisarul şef de poliţie Ion Mirescu, Împuternicit şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş.

"Creşterea abruptă a contrabandei din ianuarie este în mare măsură rezultatul politicilor fiscale necorelate cu eforturile de combatere. La această se adaugă contextul geo-politic: conflictul din Ucraina, deprecierea grivnei şi a leului moldovenesc, inflaţia din Republica Moldova se reflectă în preţurile ţigaretelor din ţările vecine şi reprezintă un stimul pentru escaladarea contrabandei.

În curând, intră în vigoare acordul de mic trafic România-Ucraina, ceea ce înseamnă că cetăţenii din zonele limitrofe vor putea circulă fără viza.

Este, fără îndoială, un lucru lăudabil pentru istoria bunelor relaţii dintre cele două ţări, dar infractorii vor profită de această breşă.

Chiar şi o realizare îndelung aşteptată în domeniul infrastructurii, cum este inaugurarea podului de la Vidin-Calafat, are impact negativ asupra pieţei legale a ţigaretelor.

Pentru că, pe frontieră internă a UE, între Bulgaria şi România, nu mai există control vamal, transporturile de tutun şi tigarete "cheap whites" sunt în creştere alarmantă.

De aceea, este în interesul nostru să sprijinim eforturile autorităţilor şi campaniile de acest gen", a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *