UE / Nato

Comisia Europeană cere mobilizarea a 5.000 de medici din statele UE pentru lupta cu Ebola

Comisarii europeni Christos Stylianides (Ajutor Umanitar) şi Vytenis Andriukaitis (Sănătate) ar fi stabilit contacte în acest sens cu cele 28 de state membre UE, deoarece, având în vedere "gravitatea situației, este necesară o reacție imediată". "Comisarii europeni au solicitat mai mult personal medical şi (mai mulţi) epidemiologi pe teren", a anunţat Enrico Brivio, un purtător de cuvânt al Comisiei.

Vytenis Andriukaitis a scris despre aceste eforturi miercuri, într-o postare pe Twitter. "Am făcut apel la miniştrii din 14 state membre, le-am cerut să trimită mai mult personal medical în țările afectate de Ebola, răspunsuri pozitive", se menționează în postarea comisarului european pentru Sănătate. Acesta ar urma să-şi continue contactele cu miniştrii din toate statele membre, în timp ce Christos Stylianides, coordonator al UE pentru lupta împotriva epidemiei de Ebola, efectuează demersuri similare pe lângă oficialii guvernamentali din aria sa de competențe, a precizat aceeaşi sursă.

CE solicită mobilizarea a "5.000 de medici şi a mii de îngrijitori", dar şi "mai multe mijloace financiare şi logistice, în special în materie de transport", a explicat sursa.

Acest personal medical "poate fi de compoziție mixtă", incluzând "medici trimişi şi finanțați de statele membre", personal mobilizat în cadrul programelor cofinanțate de UE, precum şi voluntari ai ONG-urilor.

Comisia a semnalat deja nevoia presantă de epidemiologi şi de echipe mobile pentru a putea lupta împotriva epidemiei în satele şi în zonele izolate. Reveniți la jumătatea lunii noiembrie dintr-o misiune în cele trei țări cele mai afectate de epidemie – Sierra Leone, Liberia şi Guineea -, cei doi comisari europeni au decis să accelereze ritmul mobilizării europene, dată fiind "gravitatea situației" din teren, a explicat sursa, potrivit Mediafax.

"Trebuie făcut totul pentru a stimula un răspuns, nu putem aştepta", a insistat sursa pentru AFP. Mijloacele UE pentru combaterea epidemiei urmează a fi discutate într-o reuniune, luni, a miniştrilor Sănătății din statele membre.

UE s-a angajat până acum să deblocheze peste un miliard de euro pentru lupta împotriva Ebola, din care CE a pus la dispoziție 373 de milioane.

La fața locului, "solidaritatea europeană este tangibilă şi nu teoretică", dar "trebuie făcut mai mult" pentru a "consolida coordonarea", a pledat Stylianides în fața Parlamentului European după întoarcerea din Africa.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *