Economie

Compania Transgaz trimite gazul din Marea Neagră în Republica Moldova

„Pentru a se putea asigura parametrii prevăzuţi în fişa tehnică a proiectului de realizare a interconectării Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale cu sistemul similar din Republica Moldova este necesară realizarea unor dezvoltări suplimentare atât în sistemul românesc de transport gaze cât şi în cel al Republicii Moldova. Soluţia tehnică agreată de cele două state pentru creşterea capacităţii de transport a interconectării (1,5 miliarde metri cubi pe an sau 171.000 metri cubi pe oră la o presiune de 38 bar la graniţă) este estimată la valoarea de 110 milioane de euro”, potrivit raportului anual al companiei.

Dezvoltarea culoarului estic are în vedere asigurarea interconectării fizice bidirecţionale cu Republica Moldova (în Ungheni). În acest scop se impune reabilitarea unora dintre conductele existente ale acestui culoar precum şi construirea de conducte noi şi amplasarea de staţii de comprimare sau amplificarea unora dintre cele existente (Oneşti, Gherăieşti).

România este conectată cu Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni, inaugurat în 27 august 2014, exact la un an de la începerea construcției.

Se așteaptă că gazoductul să transporte 500 milioane de metri cubi de gaz în prima fază, urmând ca în faza următoare să fie construită și o stație de comprimare. Porțiunea de sub-traversare a râului este de 700 de metri, gazoductul având o lungime de 16 km pe partea românească și de 11 km pe teritoriul Republicii Moldova.

Gazoductul va putea transporta la capacitate maximă 1,5 miliarde metri cubi de gaze, mai mult decât cei 1,3 miliarde metri cubi de gaze ce reprezintă necesarul de consum al Republicii Moldova. Valoarea investiției este de 26.5 milioane euro.
sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *