Moldova

Companiile şi Ideile Eco-Responsabile vor fi premiate în cadrul Competiţiei Moldova Eco-Energetică

„Istoria de afaceri din Oniţcani este una impresionantă pentru Republica Moldova. Este extraordinar că această seră funcționează fără pauze sezoniere doar fiind alimentată cu energie din biocombustibil produs în R. Moldova. Este un exemplu de afacere model ca şi eficienţă în producere datorită tehnologiilor moderne, a măsurilor de eficienţă şi de securitate energetică aplicate. Dezvoltarea de noi afaceri de acest gen contribuie la dezvoltarea economiei R. Moldova, sporirea competitivităţii produselor agricole moldoveneşti pe piaţa naţională, dar şi europeană”, a declarat ministru al Economiei Andrian Candu.

Concursul Companiilor Eco-Responsabile este deschis pentru agenți economici, întreprinderi publice, instituţii de cercetare ce dezvoltă pe piaţa R. Moldova tehnologii moderne, inovative în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Dosarele de aplicare sunt accesibile pe www.aee.md şi urmează a fi depuse în perioada 28 octombrie – 28 noiembrie. Ele vor fi evaluate de un grup de experţi în două etape: evaluarea dosarului de participare şi vizita de verificare în teren a tehnologiilor eco.

Tîrgul Ideilor Eco – Responsabile este un concurs de finanţare a propunerilor de proiecte investiţionale (sau de extindere a celor existente) în domeniul eficienţei energetice şi valorificării surselor de energie regenerabilă prin acordarea asistenţei tehnice și financiare pentru elaborarea/implementarea proiectelor în domeniu vizat. Participanţii urmează să îşi prezinte propunerile de proiecte în faţa potenţialilor parteneri, donatori, investitori. Dosarele de aplicare sunt accesibile pe www.aee.md.

„Dezvoltarea de tehnologii moderne pe piaţa din R. Moldova reprezintă o necesitate. Eficienţa economică, mediul protejat şi securitatea energetică sunt elemente cheie ce ne ajută să trăim în siguranţă în propria ţară. Sunt lucruri ce par dificil a fi realizate, dar nu imposibile. Această seră ecologică este un exemplu impresionant de schimbare. Securitatea energetică, energia curată şi produsele ecologice se regăsesc aici şi ne dorim să se multiplice în toată ţara”, susţine Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene din R. Moldova.

Sera ecologică de la Oniţcani, unde a fost organizat evenimentul de lansare a acestor 2 concursuri noi, este unul din cele 13 proiecte de succes desemnate câştigătoare a Competiţiei Moldova Eco-Energetică, 2014. Sera are o suprafaţă de 2 hectare şi a fost dată la cheie în 2012, tot atunci venind pe piaţa R. Moldova cu prima roadă de legume crescute în sol protejat fără pauze sezoniere. Energia termică este asigurată de o centrală autonomă, cu o putere de 2,6 MW, dotată cu 2 cazane de ardere a biocombustibilului solid sub formă de peleţi. Încălzirea pe biomasă asigură securitatea energetică şi, astfel, siguranţa afacerii. În plus, folosirea surselor de energie regenerabilă permite economisirea anuală a circa 2,7 milioane de lei (80% reducere în comparaţie cu consumul de gaze naturale). Cazanele pe biomasă contribuie la reducerea emisiilor de CO2 cu 2.600 tone pe an.

„Cum să ne asigurăm un mediu mai curat, energie curată şi siguranţa energetică sunt subiecte aflate pe agenda R. Moldova, dar şi pe agenda globală. R. Moldova a contribuit substanţial la două arii tematice aflate în dezbaterile globale: echitatea şi dezvoltarea ecologică, două părţi indispensabile pentru dezvoltarea unui stat”, afirmă Nicola Harrington-Buhay, reprezentant rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Câştigătorii Concursului Companiilor şi Ideilor Eco-Responsabile, precum şi cei ai Competiţiei Moldova Eco-Energetică vor fi premiaţi la Gala Moldova Eco-Energetică, ce va avea loc pe 5 Decembrie curent.

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Moldova Eco Energetică este organizată de Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică, la iniţiativa şi în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *