Social

Concediu? Cine în Moldova are bani de concediu?

Ion, 56 de ani, instalator
Concediul de anul acesta îl petrecem acasă cu soția. Am hotărât împreună că ar fi bine să facem reparație la balconul apartamentului. Iată azi am venit să cumpăr câteva materiale. Vrem ca iarna să fie cald la balcon, că e deschis acum și în cameră e mai răcoare iarna. Sper să ne ajungă trei mii de lei pentru materiale, că în rest, am să fac eu câte puțin. Eu mă pricep la toate și nu trebuie să dau bani nimănui. Iată așa concediu voi avea anul acesta.

Cristina, 28 de ani, studentă

Voi merge în curând cu familia mea în Italia, să-mi vizitez mama. Nu vom cheltui nimic pentru că nu ne permitem, iar de toate cheltuielile se va ocupa ea. O lună o să stăm să ne odihnim și să vizităm împrejurimile orașului unde stă. Deja doi ani la rând vacanțele noastre le petrecem în vizită la mama. Nu ne permitem să planificăm vacanțe din bugetul nostru, fiindcă avem doi copii, doar soțul lucrează, iar eu sunt studentă și acum mama ne ajută cu ce poate.

Lilia, 45 de ani, vânzătoare
Nu mă duc anul acesta la mare, fiindcă situația financiară nu îmi permite. Nu avem timp pentru vacanță. Trebuie să lucrăm. Nu mai țin minte când am fost ultima dată la odihnă. Dar am fost în Ucraina la mare, cam vreo zece ani în urmă.

Vladimir, 26 de ani, lucrător bancar

În luna august am planificat zece zile de concediu cu prietenii mei în România. Vrem să ajungem pentru cinci zile la mare și alte cinci în munți. Sper ca cheltuielile să fie până în opt mii de lei de persoană cu tot cu drum și cazare. România este o țară frumoasă, are de toate, iar drumurile bune îți permit să te deplasezi în timp rapid oriunde în țară. La odihnă plec de două ori pe an. Simt nevoia să ies din țară și să văd lucruri frumoase de la care să mă inspir.

Nadejda, 47 de ani, taxatoare

Nu mai avem timp și bani pentru vacanțe. Salariul de taxator ajunge doar pentru ca să trăim cât de cât, mai cumpărăm pentru copii de ce au ei nevoie. Acum în ei trebuie să investim, ei sunt viitorul nostru. Dar când eram tineri am mai fost la mare de câteva ori, dar s-au schimbat timpurile.

Nicolae, 52 de ani, șofer

Planific să mă duc la odihnă la Roma, la Marea Tireniană. Nu știu cât voi cheltui. Astfel de vacanțe sunt costisitoare, dar mă duc cu microbuzul și este mai ieftin. Mă duc în vizită la familia mea, care e acolo de mai mulți ani în Italia. Ca atare e bine că mă duc vara pe două săptămâni. De vreo șase ani îmi fac vacanțele la Roma. Mai revăd locuri frumoase, chiar dacă pe toate cam le-am vizitat. Cred că voi cheltui în jur de 300-400 de euro, cu tot cu drum, îmi permit odată în an. În altă parte nu mă duc că nu îmi place, iar la Roma îmi place că e ceva de necrezut. Mă mai duc și în Germania, dar acolo mă duc la fiica, ea lucrează chirurg. Ei tot vin vara la Roma și ne adunăm întreaga familie.

Tatiana, 29 de ani, Strășeni

Eu am niște bani puși deoparte și mă gândeam ce să fac cu ei. Sau să-mi cumpăr ce am nevoie sau să mă duc în vacanță. Împreună cu familia mea cel mai mult pentru vacanță am cheltuit când am fost în Franța acum câțiva ani. Dar tot am planificat vacanța vreo jumătate de an, ca să ne încadrăm în niște costuri pământești pentru moldoveni. Cel mai mult atunci am cheltuit pentru bilete și cazare timp de cinci zile, la care s-au mai adăugat și excursii prin Paris, cam zece mii de lei. Anul acesta aștept vreo ofertă prin toamnă când se va mai ieftini. Probabil vom alege să plecăm în Grecia la mare. Dar nu se știe. Anul acesta sunt dispusă să dau maximum 500 de euro, pentru doi maturi și un copil. La insistența mea călătorim odată pe an cu toată familia. Nu am fost de trei ani la mare. Nu-ți permiți, doar dacă în cazul când mai dispui de un ajutor de la părinți sau când mai ai și un salariu decent, dar oricum nu-ți permiți. Este foarte greu.

Veaceslav, 48 de ani, antreprenor

Anul acesta am ales să plecăm cu familia pentru patru zile în Bulgaria. Copiii sunt la tabăra de vară într-o regiune pe litoralul bulgar și ne vom revedea acolo. Sper că nu voi cheltui mai mult de cinci sute de euro, vacanța fiind scurtă. Anul trecut am avut o vacanță mai lungă în Grecia, câteva săptămâni am stat în diverse locații din Grecia, pe malul Mării Mediterane. Anul acesta ne vom odihni mai modest.

Liuda, 26 de ani, casnică
Ca toată lumea, vom pleca vara la mare în Ucraina. În jur de cinci mii vom cheltui pentru o familie din trei persoane. Ne ducem foarte rar la mare, dar măcar de dragul copilului cât de puțin, dar vrem să vedem marea. Să mai respire aerul de mare.

Pavel, 32 de ani, șofer de taxi
Concediu? Cine în Moldova are bani de concediu? Acum totul este scump și trebuie să lucrăm zi și noapte să ne întreținem familia. Soția are concediu de la muncă, că e învățătoare la școală, dar eu nu pot să-mi permit odihnă. Cine va aduce bani în familie? În zilele de odihnă ne ducem cu prietenii la Vadul lui Vodă și mai facem niște cărniță la grătar. Acesta este concediul meu. Îmi fac câteva concedii de acestea pe vară și gata odihna mea. Câteva mii de lei se duc pe două zile la Nistru, dar măcar atâta relaxare să am.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *