Astăzi 20 Ianuarie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 13:57
Abonamente

Actualitate 12 Septembrie 2017, ora 10:25

Concluzii înspăimântătoare: ce se întâmplă cu copiii care au crescut în apropiere de locul în care s-au prăbușit Turnurile Gemene

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

 Oamenii de știință de la spitalul Mount Sinai din New York lucrează la un studiu-pilot care analizează consecințele atacului terorist de pe 11 septembrie asupra sănătății copiilor care au crescut în apropiere de Zona Zero, locul prăbușirii Turnurilor Gemene din World Trade Center.

Poluanții eliberați în aer după colapsul zgârie-norilor au afectat în special dentiția copiilor, este una dintre concluziile preliminare ale cercetării, transmite publicația Newsweek, care a primit un draft al studiului.

Medicii spun că circa jumătate dintre dinții bebelușilor testați prezintă urme de staniu și plumb, neurotoxine găsite în norul uriaș de praf lăsat în urmă de dezastrul din New York.Unul dintre cercetători, doctorul Roberto Lucchini, a declarat sursei citate: „Bineînțeles, știm că inhalarea prafului și a particulelor poate provoca probleme respriratorii, cardiovasculare și cancer. Dar, de asemenea, poate crea reacții sistemice în tot corpul, la nivelul hormonilor, comportamentului și creierului”.

Studiul estimează că 40.000 de persoane au fost afectate de cancer și boli mintale în urma tragediei de pe 11 septembrie 2001. Aceste cifre îi vizează și pe cei care au trăit și au lucrat la o milă distanță de Zona Zero din Manhattan și Brooklyn.

Două dintre loturile de dentiții studiate au demonstrat un „comportament neobișnuit” în compoziția lor chimică, a explicat un alt autor al studiului, medicul Manish Arora.

„Am văzut cositor în dinții adulților care sunt în vârstă, în jurul de 50-60 de ani, însă, în ceea ce mă privește, nu l-am găsit vreodată, până acum, și în dinții copiilor”, a subliniat Arora, adăugând: „De asemenea, am descoperit expunerea repetată la plumb în dinții unui al doilea copil din studiul nostru, ceea ce înseamnă că va trebui să discutăm cu familia, să aflăm dacă există vreun alt motiv pentru care copilul ar fi putut fi expus”.

Manish Arora, care studiază de ani de zile impactul expunerilor chimice asupra copiilor, a examinat sute de mostre de dinți pentru bebeluși în orașele industriale din Italia și în zonele cu trafic intens din Mexico City, dar nu s-a confruntat vreodată, până acum, cu ceea ce a găsit în dinții copiilor post-11 septembrie.

În urmă cu 16 ani, întreaga lume încremenea de spaimă. În New York, la ora 8 şi 46 de minute, dimineaţa - ora 15:46 la Bucureşti -, un avion deturnat de terorişti lovea turnul de nord al World Trade Center.

17 minute mai târziu, a doua aeronavă intra în turnul de Sud al complexului din Manhattan.

Cele două turnuri gemene, simboluri ale New York-ului şi ale succesului american, s-au prăbuşit.

Al treilea avion deturnat de terorişti a fost prăbuşit intenţionat peste clădirea Pentagonului, în statul Virginia. O a patra aeronavă, despre care se crede că avea ca ţintă Casa Albă, a căzut pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii s-au luptat cu atacatorii.

Reţeaua teroristă Al-Qaida, condusă atunci de Osama bin Laden, a revendicat aceste atacuri coordonate, săvârşite de 19 militanţi islamişti.

Atentatele de la 11 septembrie au fost cel mai sângeros atac comis pe teritoriul american: aproape 3.000 de oameni au murit.

Sursa: digi24.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2018, ora: 14:56

Zeci de elevi şi profesori au fost premiaţi la Gala tinerelor talente, ediţia 2017

Circa 50 de elevi şi peste 40 de profesori de la şcoli de arte, licee şi colegii cu profil artistic din ţară au fost premiaţi astăzi de către Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul Galei tinerelor talente, ediţia a II-a, care s-a desfăşurat la Muzeul...

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 18 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Bradul sau hoțul

În fiecare an în preajma sărbătorilor apare problema bradului. Pe de o parte cei ca mine – nici un Crăciun fără brad, pe de altă parte cei cu adevărat eco – bradul poate lipsi, iar o altă parte derutată și declarată eco – brad de plastic, uitând că fabricarea acelor...

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Mărul, inelul sau cununa

De Crăciun am ajuns acasă, în Țara Făgetului, unde – cum v-am mai spus și în alți ani – există cele mai frumoase cete de colindători: dubașii.

() Citeşte tot articolul

Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md