Actualitate

Conducerea IMAS a semnalat erori grave în sondajul realizat de Institutul de Politici Publice

Sociologul a spus că din multitudinea de erori tehnice cel mai grav este faptul că, pe lângă denumirea partidului, în BOP respondentului i s-a indicat și numele liderului formațiunii politice. “Se întreabă care au fost raționamentele unei asemenea inovații sociologice”, a opinat Petruţi.

„După cum bine știm, în cabina de vot avem sigla și denumirea partidului pe buletinul de vot. În condițiile în care există diferențe majore între credibilitatea liderilor și scorul atras pentru partid, această variantă de a măsura intenția de vot este una care induce diferențe majore în datele măsurate”, a specificat directorul IMAS.

Doru Petruți a atenționat și asupra altei erori de conținut. ”Potrivit datelor BOP, s-au înregistrat evoluții pozitive pe mai mulți indicatori, în același timp credibilitatea guvernării a scăzut cu 1% față de sondajul anterior. Pe de altă parte, la capitolul nivelul de încredere a populației în politicieni, BOP-ul arată un rating mai mare al primarului de Orhei, Ilan Shor, decât al premierului Pavel Filip, ceea ce trezește suspiciuni”, a remarcat directorul IMAS.

„Erorile punctate ridică întrebări ce ţin de credibilitatea muncii echipei. Înclin să cred că domnii Boțan și Barbăroșie (IPP) sunt captivii unor companii care le prestează un serviciu asupra cărora domniile lor nu au avut și nu au nici acum niciun control în privința calității, de fapt a lipsei ei”, a conchis Petruți.

La capitolul erori, Petruţi a punctat şi includerea în cercetare a postului de televiziune Realitatea care şi-a sistat activitatea încă acum jumătate de an.

Solicitat de MOLDPRES, Arcadie Barbăroșie, directorul IPP, a declarat că echipa IPP nu intenţionează să retragă datele BOP, iar erorile semnalate de directorul IMAS nu sunt relevante. “Datele ce ţin de rating-ul primarului de Orhei, Ilan Shor, şi al premierului Pavel Filip sunt foarte apropiate”, a spus Barbăroşie.

El a ţinut să precizeze că nici el şi nici membrii familiei lui nu fac parte din vreo formaţiune politică. “E dreptul meu de cetăţean să particip la proteste ce critică sau susţin guvernarea. La acele adunări la care am vorbit, au fost oameni de diferite orientări politice, oameni ce au protestat împotriva unor acţiuni ale Parlamentului care a adoptat sistemul de vot mixt”, a menţionat Barbăroşie.

Aseară în cadrul unei emisiuni TV speakerul Andrian Candu a criticat dur rezultatele BOP și a spus că acest sondaj nu prezintă realităţile din societate. „Eu pun la îndoială aceste sondaje, mai ales rezultatele BOP, deoarece cei care l-au făcut sunt implicați direct în politică. Cel mai important sondaj este votul cetățenilor”.

Barometrului de Opinie Publică a fost efectuat în perioada 18 noiembrie-5 decembrie, pe un eşantion de 1113 de persoane din 82 de localităţi, cu o marjă de eroare de 2,8%. Cercetarea sociologică a fost efectuată cu suportul Fundaţiei Soros Moldova. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *