Social

Consiliul de Presă recomandă unui post TV să protejeze identitatea minorilor

Membrii Consiliului au îndemnat postul de televiziune să fie mai atent atunci când intervievează copiii şi să nu-i supună abuzului emoţional. „Consiliul de Presă apreciază că postul de televiziune a semnalat o problemă foarte gravă. Totodată, Consiliul consideră că jurnaliştii trebuie să abordeze orice problemă cu responsabilitate şi să ţină cont de efectele care pot conta”, a menţionat secretarul Consiliului, Petru Macovei.

Membrii Consiliului de Presă s-au autosesizat la ultima şedinţă privind un articol scris de publicaţia Komsomoliskaia pravda v Moldove, în care se spune că o locuitoare a oraşului Chişinău a fost bătută pentru că vorbea limba rusă. Membrii Consiliului au constatat că articolul a fost scris fără a indica sursele, jurnalistul nu a verificat informaţia şi nu au fost solicitate opiniile părţilor implicate. De asemenea, autorul materialului nu a făcut o distincţie clară între fapte şi opinii. Consiliul de Presă a constatat că modul în care a fost transmisă informaţia poate avea ca efect instigarea la ură interetnică şi i-a recomandat publicaţiei să excludă de pe site fotografia simbol, în care apar alte persoane decât cele implicate în conflict.

Examinând o plângere a Maiei Sandu, preşedinta Partidului Solidaritate şi Acţiune, privind o ştire publicată pe site-ul publika.md, despre scrisoarea deschisă adresată Fondului Monetar Internaţional, Consiliul de Presă a constatat că autorii ştirii au încălcat prevederile deontologice de prezentare a informaţiilor într-o manieră onestă şi echilibrată şi de atribuire a citatelor cu acurateţe. De asemenea, în ştire nu s-a făcut o distincţie clară între fapte şi opinie.

Consiliul de Presă solicită tuturor instituţiilor mass-media să reflecte informaţia într-un mod echilibrat şi echidistant. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *