Actualitate

Consiliul Suprem de Securitate: “Unii concurenţi electorali nu acţionează în interesele Republicii Moldova”

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, Vlad Ţurcanu, instituţiile de forţă au primit indicaţiile necesare pentru a acţiona în vederea asigurării ordinii în stat.

"Există o situaţie mai complexă, care îi vizează pe unii concurenţi electorali, ale căror acţiuni nu se încadrează în proceduri legale pe care ar trebui să le respecte. Urmează ca instituţiile statului să-şi exercite obligațiile. Sunt partide şi persoane care nu acţionează în interesele Republicii Moldova şi vin cu mesaje false care manipulează cetăţenii", a subliniat Ţurcanu.

Țurcanu a evitat să dea numele concurenţilor electorali vizaţi.

Întrebat dacă aceştia ar putea fi excluşi din cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Ţurcanu a menţionat că Ministerul Justiţiei şi Comisia Electorală Centrală sunt instituţiile care trebuie să aibă în vedere acţiunile concurenţilor electorali şi sunt îndreptățile să decidă eliminarea din alegeri.

La rândul său, consilierul președintelui în domeniul apărării şi securităţii naţionale, Alexei Barbăneagră, a specificat că situația este ”sub control” și a dat asigurări că structurile de stat vor examina riscurile și amenințările la securitate statului.

Amintim că săptămâna trecută Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a avertizat că anumite forţe s-au activizat în direcţia subminării cadrului naţional de securitate. Potrivit SIS, interesul acestora este de a destabiliza echilibrul social în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Săptămâna trecută, pe internet au apărut două filme video despre posibile acţiuni care ar putea avea loc în Republica Moldova. În primul este vorba despre mişcarea extremită "Antifa", iar în cel de-al doilea despre organizatia "Forumul Social a lMoldovei".

Totodată, la începutul lunii noiembrie, Procuratura Generală și SIS au deschis un dosar penal, în cadrul căruia au fost efectuate mai multe percheziţii şi reţinute câteva pesoane, inclusiv cetățeni străini, bănuite de planificarea acțiunilor cu caracter destabilizator și implicare ilegală în campania electorală pentru parlamentarele de pe 30 noiembrie. Printre cei reţinuţi a fost Pavel Grigorciuk, liderul organizaţiei Forumul Social al Moldovei, dar şi cinci cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi Ucrainei, care au fost expulzaţi.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *